top of page
_MG_3760 HD.jpg

Adventskalenderns historia

Adventskalender eller Julkalender syftar till samma sak, nedräkning inför julafton. För många förknippas ordet Julkalender till de tv-program som sänds från den första december till den 24 december i tv och med tillhörande papperskalender som kan köpas i butiker.


Den första Adventskalendern som det går att läsa om är från slutet av 1800-talets Tyskland. Enligt historien så var det en pojke vid namn Gerhard Lang som längtade så mycket till julen att hans mamma bakade 24 kakor och lät honom äta en om dagen. När Gerhard växte upp gjorde han om mammans kakkalender till en kalender i papper med luckor med julmotiv bakom. På 1920- talet blev denna adventskalender succé som även nådde Sverige.


Även Tomten och Trollet har gjort en julkalender och vi är nu inne på vår 4:e upplaga.


Här kan ni ladda ner årets kalender och de tidigare.

2023 års julkalender med matematik som tema och Tomten hjälper Trollet att lära sig lite matematik.


2022 års julkalender som handlar om vad som händer i vår natur när det är mörkt och kallt ute och Tomten och Trollet funderar kring naturvetenskap och olika naturfenomen.


2021 års julkalender som handlar mycket om vad som händer i vår natur och vad djuren gör på vintern och Tomten och Trollet får lära sig att förstå lite mer om Julen.


2020 års julkalender som handlar om att lyssna på barnen och den går att koppla till flera av artiklarna i barnkonventionen. Tomten och Trollet smyger runt på förskolor och lär sig saker av barnen på håll.Commentaires


bottom of page