top of page
_MG_3760 HD.jpg

Var kommer Tomten i från?

Vår kompis Tomten i Tomten och Trollet har många släktingar och de kan dyka upp i lite olika sånger, sagor och ramsor som barnen möter i förskolan. Tomten kan dyka upp under många namn, hustomten , gårdstomten, nisse , skogstomten, Jultomten, St Nicolaus och bara som tomten.


Var kommer Tomten ifrån från första början.


Redan på 1300-talet nämns Tomtar som väsen i skrifter av Heliga Birgitta och då som något ont som stred mot tron på Gud. Förr i tiden så fanns Gårdstomten som bodde i stallen och hjälpte bönderna med alla sysslor på gården. Gårdstomen kunde uppfattas som lite arg i sitt humör. Hen tog hand om djuren och såg till att det blev bra tillväxt på åkrarna. Om någon var elaka mot något djur så kunde hen vänta sig ett slag som straff från Tomten. Bönderna såg till att inte bli ovänner med sina tomtar och belönade dem med en rejäl skål gröt och en stor smörklick på julafton. Gårdstomten hyser vissa likheter med vätten och är kanske den av folktrons figurer som kommit att stå människorna närmast.


Under 1700 -1800 talet så finns det återberättat om att människor gick i tåg genom byarna i tåget fanns det en person som var utklädd till bock , en sorts förklädd djävul. Den utklädda bocken skrek och slog på folks dörrar tills de öppnade den, och när den öppnades så slängs det in en träbit eller trä docka genom dörren och därifrån kommer ordet julklapp, en knack på dörren och det kom en present. Under sent 1800-tal så blev julklappen det som vi i dag har på julafton och samtidigt försvann julbocken.


Det finns många släktband till vår tomte och ett annat förutom gårdstomten är det katolska helgonet St Nikolaus som står för godhet och givmildhet. Han kom från Turkiet och historien säger att han hjälpte en far att rädda sina döttrar från att säljas genom att under tre nätter slänga in pengar i familjens hus så pappan kunde betala sin skuld. Än i dag används St Nikolaus som tomten i bland annat Tyskland.


På 1850-talet började Tomten illustreras av bland annat Jenny Nyström som den Jultomte vi känner igen i dag.


Tomten

av Viktor Rydberg

Midvinternattens köld är hård,

stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

djupt under midnattstimma.

Månen vandrar sin tysta ban,

snön lyser vit på fur och gran,

snön lyser vit på taken.

Endast tomten är vaken.


Jennys illustrationer av en Tomten med röd luva och Viktor Rydbergs dikt Tomten som skrevs 1881, startade dagens traditionerna kring vårt julfirande.


Den amerikanske Tomten Santa Claus blev populär under andra 1850-talet och främst i städerna när det fanns satirtidningar som hade illustrationerna av Tomten som kom med klappar till barnen.


Så vi kan ju säg att vår Tomte har en väldigt brokig historia. Jultomten bär alltså på en mängd influenser från hela västvärlden, och hade knappast varit möjlig att överleva utan vår tids massmedia, medeltidens mysteriespel och den svenska folkliga traditionen.


Tomten som ni känner via oss är väldigt nära släkt med gårdstomten

Vi ni läsa mer om Tomtar:
I boken Räven och Tomten av Astrid Lindgren och Eva Eriksson kan ni tillsammans med era bargrupper läsa om hur Tomten skyddar gården och är en bra vän till Räven och delar med sig av gröten.

Comments


bottom of page