top of page
_MG_3760 HD.jpg

Sånger på Nordsamiska


Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Hugo och jag packade ryggsäcken och begav oss till Skansen för att ta del av nationaldagsfirande och tillsammans lära oss mer om Samerna.


På Skansen hade de ett program som erbjöd barngrupper att få lära sig mer om urfolket och nationella minoriteten Samerna. Det bjöds på samisk dans som barnen fick prova, kasta lasso, skapande av nyckelringar och rita den Samiska flagga samt lära sig vad färgerna i den och kolten symboliserade. Grön, Växter/natur, landet Saepmie som är livsavgörande för samernas överlevnad. Blå, Vattnet, som ger livslust, Röd, Elden, står för värme och kärlek. Gul, Solen, som står för långsiktigt liv.


Tillsammans med Christine Olsén fick vi lära oss några barnsånger på Nordsamiska. Hugo tänkte att det skulle vara som en sångsamling på förskolan men blev snabbt överraskad, han kände igen sångerna med de hade andra ord och när Christine delade ut sångtexterna så så han även att det nordsamiska språket hade många nya bokstäver som han inte kände igen. Christine guidade oss genom sångerna och hur vi skulle uttala de för oss nya orden.


Vi fick även smaka på Niks goda Gáhkko en samisk mjukkaka som Nik tillagade över öppen eld vid en av kåtorna, Hugo konstaterade att det var nog godare än pannkakor.


Vi fick lov att spela in när Christine sjöng så även ni kan få ta del av sångerna och sjunga tillsammans med era barngrupper. Texterna till sångerna hittar ni i filmen. Genom att sjunga sånger på nordsamiska tillsammans med er bargrupp så ger ni barn möjlighet till att barnen får en förståelse för att det finns många språk och kulturer, en del i förskolans uppdrag. Ni arbetar även med artikel 30 i barnkonventionen som säger att barn som tillhör etniskt, religiösa eller språkliga minoriteter , eller som tillhör ett urfolk, har rätt till sitt språk , sin kultur och sin religion.


Trötta i benen och fulla med massor av ny kunskap begav vi oss hemåt och nynnande på Bä, bä vita lamm på så gott vi kunde nordsamiska.






bottom of page