top of page
_MG_3760 HD.jpg

6 februari-Samernas nationaldag

Nu är det ca en vecka kvar till samernas nationaldag som uppmärksammas och firas den 6 februari. I år infaller den på en söndag. Dagen firas och uppmärksamma i Sverige, Norge, Finland och Ryssland och firas till minne för den första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det var ett historiskt möte då nord och syd samer från Sverige och Finland träffades för första gången för att diskutera gemensamma frågor.


Våra karaktärer Tomten och Trollet fick i fjol en samiska flagga och kåsor i present och i vår lärarhandledning gav vi tips på hur pedagogerna kan arbeta med förskolans uppdrag att alla barn ska veta att i Sverige finns ett urfolk, samerna.

Genom att undervisa om de fem nationella minoriteterna där samerna är en utför förskolan sitt uppdrag att skyddar och främjar de fem nationella minoriteternas språk och kultur.


I år får Tomten och Trollet samiska hantverk i present på sin resa i Sápmi. I filmen funderar de tillsamman om vad hantverk är och hur Tomten och Trollet hantverk ser ut och om barnen på förskolan gör och har hantverk. Till årets film finns det en lärarhandledning på hemsidan. Vi hoppas att ni får inspiration av filmen och handledningen och att arbetet med detta viktiga uppdrag.

Comentários


bottom of page