top of page
_MG_3760 HD.jpg

"Min kropp", säger Junior bok om integritet

Detta är Caroline Engvalls tredje bok om Junior. Böckerna om Junior har underbara illustrationer av Katarina Vintrafors som hjälper till att förstärka budskapet till oss som läser och tittar på bilderna. Den första boken handlar om bra och dåliga hemligheter och den andra boken handlar om samtycke och nu har Caroline kommit till den tredje boken om Nollan som handlar om barns integritet."Min kropp", säger Junior handlar om dagen som Junior har längtat efter så länge i så många dagar och timmar, dagen då han ska ha sitt kalas tillsammans med sina vänner. Tillsammans med sin pappa så blåser de ballonger och förbereder sig för kalaset. Juniors pappa är lika uppspelt som Junior över kalaset och börjar busa med Junior och kittlar hen. Junior kan inte låta bli att skratta fast hen inte vill bli kittlad och säger bestämt ifrån till sin pappa, SLUTA. Man måste sluta när någon säger slutar fast den personen skrattar.Kamraterna kommer till kalaset och det händer flera händelser där Junior upplever obehag över att kamraterna är för nära hens kropp. Juniors kusin Nollan kommer till kalaset klok som hon är så hjälper hon barnen med att sätta ord på vad som är privat och att alla har rätt att sätta stopp om de inte vill bli tagna på av kamrater eller vuxna.
Även denna gången har Caroline lyckats förklara ett svårt ämne för våra yngsta med hjälp av sina karaktärer Junior och Nolla. När vi arbetar med barn så är det alltid tacksamt att använda sig av barnböcker för att förklara för barn vad som är bra och mindre bra och rätt och fel.


När vi arbetar med barn är det viktigt att vi vet hur de vill bli berörda i olika situationer, vissa barn vill bli tröstade med ord och inte beröring och vissa vill krypa upp nära och bli tröstad. Vissa vill hellre bli tröstad av en kamrat.


Alla barn har enligt artikel 12 i barnkonventionen att uttrycka sin mening, och genom att sätta ord på hur man vill bli tröstad och rörd så gör man det och enligt artikel 16 har alla barn rätt till ett privatliv.


Vi måste alltid alla dagar i vår utbildning hålla samtal levande kring deras integritet och vad som är okej för varje individ och hjälpa barnen i denna viktiga del av att vara en del av ett socialt sammanhang.


I vår barngrupp för något år sedan när det var populärt med kläder som man kunde vända motiv på så hade vi en dag ett barn som vid lunchen sa " Jag vill snart inte ha på mig min favorit tröja med regnbågen på längre för då ska alla bara ta på min mage". Det som kamraterna gjorde var att vända färgerna på regnbågen med barnet upplevde att de tog på hens mage.


Frågor att prata om med era barngrupper efter att ni läst boken.

  • Hur säger ni stopp om ni inte vill att någon ska ta på er?

  • Vilka delar av din kropp är privat för dig?

  • Hur vill ni bli tröstade?

  • Vilken vuxen känns det bra att prata med när det bli fel med en kamrat?

  • Hur ber ni om hjälp?


Kryp upp i soffan eller ta med er boken ut och ha en riktigt mysig lässtund tillsammans med era barngrupper.Comentarii


bottom of page