För många människor är midsommar historiskt sett början på en period av ledighet. Historiskt sett var det då som många fick ut en efterlängtad semester och ledighet från ett tungt arbete. På midsommarafton firades det med lek och dans runt midsommarsången runt om i vårt land en tradition som många förskolor uppmärksammar än i dag tillsammans med barngruppen. Vi har i två tidigare artiklar skrivit om historien kring midsommar , samt berättat om hur vi har uppmärksammat midsommar tillsammans med barngrupper med dans runt midsommar stången.
Här hittar ni dem:
Vid 1920-talet kom lekar in som en del i midsommarfirandet och då lekte de vuxna och hade 5 kamp och tävlingar, barnen fick vara med så gott de kunde.
I år tänkte vi ge tips på några lekar som kan lekas tillsammans med barngrupperna utomhus. Vi tänker att lekarna passar som gruppstärkande övningar där kamraterna hejar på varandra och att alla får lyckas utifrån sina förutsättningar.
Boll mellan benen eller om yngre barn i händerna:
Mät ut ett avstånd som är lämpligt för era barn i er barngrupp att ta sig fram mellan. De äldre barnen kan försöka ta en mjuk boll mellan knäna och ta sig från punkt A till punkt B påhejade av sina kamrater. Låt flera barn samtidigt pröva på utmaningen. Låt de yngre barnen ta bollen i händerna och förflytta sig samma sträcka. Leken går även att göra med ballonger, men vissa barn kan bli rädda om de smäller.
Pennan i flaskan
Fäst en penna i ett snöre och bind snöret runt midjan så att pennan hänger strax under knäna. Sätt en petflaska med lite tyngd i botten som till exempel sand så den inte välter framför barnen och låt dem pricka pennan i flaskan. Vill ni förenkla lite så går det att klippa av flaskhalsen så hålet blir lite större.
Stövelkastning
Hur långt kan ni kasta en stövel. Stövelkastningen kan försvåras utifrån ålder på barnen genom att de får kasta stöveln som en boll framåt , eller att de ska kasta mellan sina knä och framåt så långt de kan. Kanske ni kan hitta på några fler sätt att kasta. Var försiktig så att stöveln inte kommer på någon när den kastas.
Hoppa en snitslad banan
Låt barnen hoppa på ett sätt som de tycker om, på ett ben, jämfota eller hoppsasteg en snitslad banan runt.
Petplaske bowling
Fyll ett antal petflaskor med lite sand eller vatten så det blir lite motstånd och de inte trillar så lätt. Har ni plast koner på förskolan går det lika bra att använda er av dem. Ta bollar och låt barnen rulla eller kasta dem mot flaskorna för att se hur många ni kan få omkull.
Vi önskar er och era barngrupper ett riktigt härligt midsommarfirande i hop!
Comments