top of page
_MG_3760 HD.jpg

Glad midsommar!!


Snart är det dags att fira midsommar på förskolan. Midsommar är en gammal högtid som firas med säkerhet sedan 1500-talet i Sverige. I dag förknippar vi ofta midsommar med midsommarstång, dans runt stången, blommor i håret och en midsommarlunch tillsammans. En tradition som finns på många av våra förskolor i lite olika varianter.

Vi har samlat ihop lite pyssel tips som ni kan göra tillsammans med era barngrupper inför ert midsommarfirande.


Midsommarstång:

Vi har alla olika förutsättningar att ha en midsommarstång på våra förskolegårdar eller i närheten av våra gårdar. Midsommarstången går att göra i olika storlekar och brukar uppskattas av barnen. Jakten på blommor till stången kan vara minst lika rolig som att sätta ihop stången.


Vi brukar gå på en promenad tillsammans med vår barngrupp dagen innan vi firar midsommar på förskolan och plocka blommor och sly till vår stång. Vi har med oss hinkar ut för att samla våra fynd i som vi sedan fyller med vatten för att blommorna ska hålla till dagen efter när vi ska sätta ihop vår stång.



Vad behövs för att göra en midsommarstång?

Du behöver två pinnar en som är lite kortare än den andra och de ska vara tjockare än ett kvastskaft för att det ska hålla. Den längre pinnen behöver vara spetsig i ena änden så att du kan antingen fästa den direkt i marken genom att slå ner stången, eller sätta den i en hink med stenar och sand så att stången står stadigt. Tänk på att när du klar stången så blir den tyngre.






Fäst den kortare pinnen på den längre pinnen med hjälp av starkare snöre eller spik så att du får formen som en midsommarstång.


Vi har sedan gjort buketter med sly och de blommar som vi har hittat som vi sedan fäster runt hela midsommar stången med hjälp av varp eller snöre, det går alltid åt mer snöre/ varp än man tror. Spara lite sly och blommor för att göra två kransar som ni kan hänga på stången, sedan är er stång färdig för att dansas runt.






Midsommarkrans:

Många barn tycker det är roligt att göra en midsommarkrans som de kan ha under förskolans midsommarfirande och sedan ta med sig hem. Ett lätt sätt är att klippa en remsa av hårdare papper så att den håller och pynta den så det ser lite somrigt ut som tex blommor. Det går att göra med tex bollar av silkespapper. Ett annat sätt kan vara att klippa ut blommor från tidningar ellet om ni har gamla tapetkataloger med blommiga tapeter som barnen får klippa ut själva och klistra på sina kransar. Det går också att använda naturmaterial och måla och klistra på kransarna då har vi valt tex alkottar och hattar på ekollon som vi målat och klistrat på. Endast fantasin sätter gränser.




Dekorationer till bordet:

På många förskolor erbjuds det någon form av midsommar lunch den dagen som vi uppmärksammar midsommar och då kan det vara trevligt att även pynta borden lite extra. Vi valde att göra långbord under våra midsommar luncher i bland avdelningsvis och ibland så var vi flera avdelningar som åt lunch tillsammans. All beroende på de förutsättningar vi hade just då, utifrån barnens bästa.



Vi lät barnen måla svenska flaggan på stenar som vi hade hittat och lägga ut på borden som dekoration. Någon barngrupp skapade olika varianter på girlanger som vi ringlade över borden eller fäste i taken.

Ett år så gjorde vi små midsommarstänger som vi satte i barnmatsburkar och hade på borden.






I den här nyheten kan ni läsa om varför vi firar midsommar


Vi önskar er alla ett trevligt midsommar firande på era förskolor!

Comments


bottom of page