top of page
_MG_3760 HD.jpg

Glad midsommar


Snart är midsommaren här med med förväntningar om festligheter, en lång solig sommar och ledighet.

Midsommar är en av de viktigaste högtiderna i Sverige och den har firats med säkerhet sedan 1500-talet. Dagen firades till en början till Johannes döparens ära och människorna firade också att sommaren var på väg och med den växtligheten. Vid midsommar var det även en brytpunkt för människorna i bondesamhällets arbetsliv och det firades med en fest.

Till midsommar hör midsommarstången och den har sitt ursprung i medeltidens Tyskland. Från början kallades midsommarstången för majstång och bestod av en påle med ringar runt. Maj betyder att pryda eller pynta och i andra länder kallas midsommarstången för majstång. Att dansa har hört midsommaren till sedan 1500-talet och på 1900-talet blev det allt mer vanligt med lekar såsom små grodorna.

Idag är midsommarfiranden en festlighet som firas med familj och vänner och helt utan religiösa anknytning.


Under midsommarnatten hade växter magiska krafter och de hade då extra läkande krafter eller kunde användas till spådom om till exempel vem ens käraste skulle bli. Denna tradition lever ännu kvar i dag genom att vi kan plocka 7 eller 9 blommor och lägga under kudden för att drömma om vem som blir vår käraste.

De övernaturliga väsen var också extra aktiva under midsommarnatten.


Midsommarfirandet är en återkommande tradition på förskolan och de barn som har varit med om det under tidigare år har ofta förväntningar på dagens firande och aktiviteter. Ofta består firanden av dans runt en midsommarstång och midsommarlunch. När förskolan firar midsommar arbetar förskolan med att:

“överföra och utveckla ett kulturarv-värden, traditioner och historia, språk och kunskap - från en generation till nästa.” Lpfö 18 s. 9


Så här har vi firat midsommar på vår förskola

Dagen innan firandet går alla barngrupper och pedagoger ut i närmiljön för att plocka blommor till midsommarstången. Vi har hittat ogräsblommor i längst med cykel och gångbanor och i allmänningar. Vår midsommarstång är ganska liten så det går inte åt så jättemycket blommor. Blommorna står i hinkar med vatten under natten och på morgonen ansvara en eller två pedagoger för att pynta midsommarstången. Innan lunchen samlas alla barn i ett område där vi får plats att dansa och leka. Vi har ställt oss i två ringar, en inre och yttre.

Dagen till ära dukas det extra fint med bordsdekorationer och somriga servetter till lunchen och till mellanmålet bjuds det på vaniljglass och jordgubbar..


Här är tips på några danser som barn brukar uppskatta. Alla dessa sånger kan du höra på och se hur du ska göra på youtube.se

Bjud in barnen att vara med och skapa ett program för midsommarfirandet och ge förslag på sånger och lekar.


1.Prästens lilla kråka.


2.Karusellen


3. Små grodorna och små grisarna


4. Vi äro musikanter


5. Idas sommar visa


6. Sommarsången (Pippis sommarvisa)


7. Avslutning med Raketen


Länk till Nordiska museets artiklar om midsommarComments


bottom of page