top of page
_MG_3760 HD.jpg

Du ska inte tro det blir sommar


Vad vore en sommar utan Idas sommarvisa?

Visan är en av Sveriges mest älskade sommarvisor och är ett självklart val vid förskole- och skolavslutningar. Melodin fastnar snabbt och här och där kan man höra hur någon spontan nynnar på den.

Visan kommer från filmen Emil och griseknoen i en scen när Emil och Ida går med kaffekorgen till de som arbetar på åkern en varm sommardag. I samma film hade Ida väckt, som hon trodde döda hönor med sina händer. Hönorna hade tuppat av, av rädsla och låg på gårdsplanen. Ida tror efter detta att hon har magiska händer och kan väcka liv till sådant som varit dött och i sången beskriver Astrid allt hon kan göra.


Allt sedan Pippi filmerna spelades in har Astrid Lindgren samarbetat med jazzmusikern och kompositören Georg Riedel och tillsammans har de gjort visor till filmer om många av Astrids karaktärer. I vanliga fall skrev Astrid texterna och sedan komponerande Georg musiken till. Till Idas sommarvisa skrev Georg musiken först och sedan skrev Astrid texten.


I Sveriges Radios program Ikoniska barnlåtar som spelades in 2020 berättar Georg att

Innan han började arbeta med Astrid och hennes filmer hade han arbetat med instrumentalmusik och hade inget intresse för sång eller visor. Efter att Han hade sett Saltkråkan på TV och tyckt att musiken i den var bra och fick han en önskan om att få spela filmmusik.


I länken här nedan kan du lyssna på hur Astrid och Georg berättar om hur Idas sommarvisa kom till.


Historien bakom Idas sommarvisa
Comments


bottom of page