top of page
_MG_3760 HD.jpg

Var hittar vi Älgens stjärntecken?

Nu har Anna Nutti Wiandt släppt sin andra barnbok som heter " Jag är Elle-Márjá" och den är illustrerad av Maria Nordvall. Detta är bok nummer två om barnen i Sápmi som ges ut av Vombat förlagI denna boken får vi följa med Elle-Márjá som bor varannan vecka i byn med Pappa Isá och pappas sambo Nils-Ánte och sin lillebror och ibland sin storebror som går på gymnasiet inne i stan. Enná ( mamma) Liisa bor i staden.


Elle-Márjá har precis börjat skolan i första klass, allt är nytt och de håller precis på att lära känna varandra och denna veckan ska de hitta på en massa roliga saker tillsammans.

Här är Anna som skrivit boken när hon läser upp den.

Elle-Márjá åker skoltaxi för att komma till sin skola och tyvärr så blir hon åksjuk på väg till skolan. Men hon har sin kamrat och kusin Erik som är en snäll kompis och håller henne i handen så det känns mycket bättre. Denna dagen är det dags för ett besök på ett museum och klassen ska ha en tipsrunda där en fråga handlar om den Samiska flaggan. Erik och Elle-Márjá blir lite förvånade, vet inte alla vad symbolen och färgerna i flaggan betyder?


Vet ni hur den Samiska flaggan ser ut och vad färgerna symboliserat?

Vilka fler flaggor kan ni hur de ser ut och vad deras färger och symboler symboliserar i er barngrupp?Äventyret på museet fortsätter med klassen och några kamrater hittar stjärnhimlen och Erik ser Älgens stjärntecken, detta var ett nytt stjärntecken för mig och jag kunder inte låta bli att söka efter mer information Älgen som stjärntecken och hittade denna text om ni vill läsa mer. https://www.popularastronomi.se/wp-content/uploads/2013/06/AT1998_3_radbo.pdf


Klasskamraterna fortsätter att lära känna varandra i boken genom att ställa frågor till varandra. Flera av barnens frågor handlar om likheter och olikheter och för kamraterna att få kunskap om den samiska kulturen, frågor som Elle-Márjá och Erik inte funderat över för det är deras vardag och kultur. Boken är mycket fint skriven och illustrerad och ger läsaren och tittaren så många möjligheter till fina samtal med era barngrupper. Genom att läsa den tillsammans så får ni in flera läroplansmål i förskolans läroplan och artikel 2 och 30 i barnkonventionen.

Jag kan varmt rekommendera boken till ert bibliotek på förskolan.


Förslag på fler frågor att lyfta med er barngrupp:

Hur gör ni för att lära känna nya kamrater som börjar på förskolan?

Kan ni namnet på något stjärntecken och vet ni varför den heter så?

Finns det några hagar nära er förskola, vilka djur brukar finnas i dem?

Vad är speciellt för just er?

Kommentare


bottom of page