top of page
_MG_3760 HD.jpg

Vad är det som kryper?


Våra förskolor är byggda i väldigt olika miljöer, några nära skogen,några i ett flerfamiljshus och några med en stor gård. Detta gör att våra barn har väldigt olika tillgång till natur. Men oavsett var förskolan ligger så har vi alltid tillgång till någon insekt som vi kan lära oss spännande saker om. Insekterna lever i de flesta miljöer. och deras storlek och utseende varierar mycket. En insekt kan vara någon millimeter och en annan 33 centimeter, vingbredden från någon millimeter till dryga 30 centimeter hos de största fjärilarna. En del insekter är växtätare, någon rovdjur och någon annan allätare. Insekter är viktiga för de sprider frön, pollinerar våra växter och äter skadeinsekter. De är mat för fåglar, fladdermöss och andra djur.


En gråsugga under en sten, några myror som kryper omkring, en spindel som någon kanske tycker mindre om eller flugor som vaknar till på våren. Insektsarterna är både spännande, vackra och kanske lite läskiga, låt oss undersöka dem tillsammans.


Titta en myra, jag tycker de är lite läskiga.



Många barn vill gärna upptäcka insekterna och krypen med sinnena känsel och synen och titta och känna nära på en liten larv eller snäcka. Genom att lära barnen att låta krypet krypa upp på hen i stället för att bli upplockad så minskar risken att skada djuret. När barnen blir lite äldre är en lupp ett spännande hjälpmedel att undersöka naturen med. För yngre barn kan en lupp bli lite läskig eftersom allt blir väldigt stort i den.


Tips på en insekts aktivitet.

Vilka spännande insekter finns vid/ på er förskola?

Låt barnen ta bilder och göra en bok som berättar om just er insekt, antingen så letar ni fakta tillsammans eller så gör ni en saga om er insekt.


Här kan ni läsa mer om några olika insekter.


Här kan ni bli insekts detektiv:


Lite mer fakta om insekter.

Ordet insekt kommer från latin och beskriver hur insektskroppen ser ut, nämligen tre delar huvud, mellankropp och bakkropp. Insekten har inget skelett utan ett hårt skal på kroppen. Många av insekterna har vingar men inte alla. Insekterna har funnits på vår jord i 400 miljoner år. insekterna går igenom fyra livsfaser till exempel ägg, larv, puppa och sedan fluga fjäril eller någon annan insekt.


På UR play hittar ni 4 korta program som visa på ett fint sätt synliggör en flugas liv för våra barn i förskolan.

bottom of page