top of page
_MG_3760 HD.jpg

Våra väsen i våra skogar

Ni har tidigare kunnat läsa historien bakom Tomtar och Troll som är våra två huvudfigurer som tar hjälp av barnen på förskolan för att försöka förstå hur saker och ting fungerar i människornas värld. Tomten och Trollet träffar många väsen i skogen, några är deras vänner, några håller de på att lära känna och nu ska ni få historien bakom våra Älvor.


Älvorna är små varelser som bor i skogen men lite läskiga tycker Tomten och Trollet de är lite rädda för dem, varför är det så?


Historierna om Älvorna kommer ända från medeltiden men enligt Tora Wall som är folkloristen och arbetar på Nordiska museet så finns det inte lika många berättelser om våra Älvor som de andra väsens. Tora har gjort avhandlingar och skrivit böcker om skogen och dess väsen bland annat har hon skrivit "Folktrons väsen: encyklopedi " där vi kan läsa om hur berättelsen om våra väsen vandra från generation till generation. Tora berättar under en föreläsning på Nordiska museet att om du går in i en älvring på gräset, en ringa av svampar i gräsmattor så blir du sjuk. I folktron så trodde man att ringen var där älvorna dansat.


I stenhällar så kan du även hitta spår efter älvorna i form av älvkvarnar. Sägner från Mälardalen berättar att man förr offrade i älvkvarnar för att bota de sjukdomar som man trodde orsakades av älvor, då främst ”älvblåst” eller ”älvabläst”, det vill säga nässelutslag. Så historiskt var Älvorna ett väsen som spred sjukdom.Att få bort utslagen som kallades älvblåst gjordes genom att blåsa på dem.

Kanske det är därför som vi idag blåser på sår som barnen får? Man kunde också skydda sig genom att ge älvorna en liten vit barnmössa som passade älvorna.

Älvornas namn kommer från ordet älv och de är släktingar med Näcken som också bor vid våra älvar. Älvorna är gamla men har inte funnits innan människan eftersom de är döda människors själar. Älvorna hade inga egna familjer men levde tillsammans med andra älvor och dansade i dimman under gryningen eller på kvällen klädda i vitt med vingar på ryggen. Älvorna var skygga varelse och undvek att möta människans blick.


kan ni läsa mer om hur illa det kunde gå om människan hade samröre med älvor eller älvkungen.


Så det är kanske inte så konstigt att Tomten och Trollet är lite rädda för de vackra älvorna som bor i deras skog, vem vet en dag kanske de lyckas hitta ett sätt att bli kompisar med även dem?

Comments


bottom of page