top of page
_MG_3760 HD.jpg

Trollet retar Tomten


I denna filmen får barnen se när Trollet retar Tomten. Trollet rimmar på Tomtens namn och Tomten blir ledsen. Det är en situation som flera barn kan känna igen sig i och flera barn uppskattar inte att kamrater eller vuxna ger dem andra namn än deras tilltals namn.


Enligt artikel 7 i barnkonventionen så har alla barn rätt till sitt eget namn. Vårt namn är starkt förknippat med vem vi är och till barns identitetsskapande. Därför är det viktigt att pedagogerna fångar upp hur barn uppfattar när någon retas eller rimmar på deras namn. Det är viktig att vara lyhörd både på kroppsspråket och läsa av hur barnet reagerar och lyssna på vad barnet uttrycker och att vi förklara för kamraterna varför det är viktigt att fråga om eventuella tilltals namn är okej för kompisen.


När barn retas kan det ses som ett sätt att få kontakt. Genom att retas kan barn nästan varje gång skapa en reaktion hos den som blir utsatt. Ibland kan det bli en början på en lek och någon annan gång till frustration och ilska. Genom att retas kan barnet få någon att jaga hen. Hur reaktionen blir beror helt på hur den som blir utsatt reagerar just på denna retning.Vi människor är alla olika och vår gräns för vad vi tycker är accepterat när någon skojar eller retas sträcker sig olika långt. En del låter sig inte beröras medan för andra blir djupt berörda.Lärarhandledning om när Trollet retar Tomten
.pdf
Download PDF • 84KB

Comments


bottom of page