top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och Trollets julkalender 3 december

Fredag 3 december 2021


Hej alla människobarn! När vi var ute och letade efter spår från våra kompisar igår så träffade vi vår kompis Talgoxen. Hen var så hungrig för hen hade det så jobbigt att hitta mat. Hen hade letat överallt och det var många fågel kompisar som var ute och letade just nu så de fick samsas om det som de kunde hitta. Då berättade Tomten att Tomtemor brukar mat fåglarna vid deras stuga så där kan de hitta lite fågelmat.


Vi undrar om ni kan hjälpa våra kompisar och göra lite festlig jul fågelmat till dem? ( Om ni inte har möjlighet att göra med fågelfrö så går det lika bra att trä upp några äpplen på grenar ute till fåglarna)


Här kommer ett recept på fågelmat som Talgoxen tycker om.

  • 200 g kokosfett

  • 200 g osaltat smör ( smör med salt är inte nyttigt för våra fåglar)

  • 4 deciliter fågelfrö ( fröblandning som innehåller tex solrosfrön, hampafrö, jordnötter för fåglar) vill ni lyxa till det riktigt mycket går det bra att blanda i lite russin.

Lägg snören som är ca 20 cm långt i tex sandformar eller muffinsformar av silikon eller andra spännande formar.

Lägg i er fröblandning i formarna


Låt en pedagog smälta smöret och kokosfettet i en kastrull, det blir mycket varmt. ● När det smält och blandats kan pedagogen hälla den smälta blandningen över fröblandningen och låt det svalna. Är det kallt ute går det bra att ställa ut annars använd er av ett kylskåp. Låt det svalna ca en timme,


Sedan är det bara att hänga ut till fåglarna.


Troll och Tomte hej då! Vi hörs imorgon!
 

För pedagoger. Här hittar du lärarhandledning. Du behöver registrera dig för ett kostnadsfritt medlemskap om du inte redan är medlem.Comments


bottom of page