top of page
_MG_3760 HD.jpg

Sagor och berättelser från Tornedalen

Den 15 juni firas tornedalingarnas dag runt om i Sverige och den nationella minoriteten uppmärksammas med olika evenemang. Dagen firas den 15 juni för då är sommaren som vackrast.

I förskolans uppdrag ingår det att alla barn ska få kunskap om tornedalingarnas språk och kultur och att barn som tillhör minoriteten ska stödjas i sin språkutveckling i sitt nationella minoritetsspråk och kulturella identitet. I år har vi uppmärksammat samernas, romernas och sverigefinnarnas dag med temat berättelser och sagor som vi nu fortsätter med.


I alla tider har människor i alla kulturer berättat berättelser för varandra utifrån olika syften. Utifrån sin folktro berättade människor sådan de trodde fanns på riktigt och som inte alltid hade en naturlig förklaring.


Det kan ha varit berättelse om troll, jättar, andra mystiska väsen eller naturfenomen. Hur kommer det sig att det blev ett ras i gruvan, den vana jägaren gick vilse eller att sjukdomar bara drabbar vissa människor? I folksagan var syftet att roa och de som lyssnade visste att det som berättelsen handla om inte var på riktigt. Sagan om pojken som åt i kapp med jätten är en folksaga. I sägner utspelar sig berättelsen på en lokal plats och gör anspråk på att vara sann.


I Tornedalen har olika folkgrupper bott sida vid sida och deras folktro och berättelser har tagit intryck av varandra. Kulturutbytet har skett på samiska, finska, meänkieli och på olika norrländska dialekter som också många i befolkningen behärskade flera av.

På UR play finns det en inspelad föreläsning av Institutet för språk och folkminne där Tommy Kuusela berättar om folktro i Tornedalen. Han berättar om olika väsen och trolldom.

I folktron hade en del människor särskilda krafter och var känsliga för att få kontakt med olika väsen. Tommy berättar om ett Skogsrå som varnar en man vid en kvarn för att kvarnen maler sten mot sten och att det kan börja brinna. De övernaturliga väsen hade en ökad makt efter solnedgången, i den vilda naturen och vid högtider som symboliserar när något gammal tar slut och nytt börjar. De övernaturliga finns överallt både i naturen, under marken och i byggnader. När folktron var stark kunder människor tyda tecken av dem i sin vardag och hade knep för att bli av med dem. Spöken som fanns i ladugården kunde man bli av med genom att vifta med en vidja eller spö i alla ladugårdens hörn och ut genom dörren.

De personer som hade kontakt med det övernaturliga kallades för spåmän, trollkarlar eller nåjder. De kunde spå och bota sjukdomar genom att bland annat stilla blod i sår med verser. Trolldomen kunder också användas för att skada andra. Då användes en para, ett garnnystan som laddades med trolldom för att till exempel stjäla mjölk eller rikedomar av någon annan.

I Norden finns det en folktro om barn som blir spöken om de är bragtes om livet innan dopet. I en av Emil i Lönneberga sagorna kallas de för mylingar. I Tornedalen kallas de för äpära.

I vårt sökande efter folksagor från Tornedalen har vi hittat två sägner. Den ena heter den stora vreden och handlar om folkhjältar under rysshärjningarna i Tornedalen och den andra Keksi översvämningen och den handla om den svåra islossningen 1677.


Sång om översvämningen


Vi har letat och inte hittat lättillgängliga folksagor eller äldre sagor från Tornedalen.

Stina Rova har gett ut boken Sagor från Tornedalen men den finns tyvärr inte på biblioteket här hos oss.


Idag produceras det nya sagor och berättelse utifrån det liv som tornedalingar lever idag i Sverige. Sveriges radio har en serier som heter Randiga sagor och som berättas växelvis på meänkieli och svenska. I en saga får karaktären Nalle vara med om vardagliga händelser som alla barn känner igen sig i. Det kan vara att bästa kulan försvinner på förskolan, Nalle vill inte kramas eller att Nalle ska på kalas.


På UR play finns en saga om att pimpelfiska på isen. Malte får åka skoter och borra hål i isen.


På UR finns även en Tornedalsk kortfilm om hur relationer och kunskaper lever kvar generation till generation.


Tommy Kuusela berättar om folktron i Tornedalen 31 minuter


Vilka väsen känner du till?

Vilka väsen känner barnen till?

Vilka andra länder har våra folksagor blivit influerade av?


I länken här nedan kan du söka sägner nära dig. Kände du till dem eller var de nya för dig?






Comments


bottom of page