_MG_3760 HD.jpg

Möt en författare och Illustratör nr 3

I vår nyhet Vem hittar på alla böckerna berättade vi hur vi hade arbetat kring författare och illustratörer med våra barngrupper. Ni har under våra nyheter kunnat ta del av några olika bokrecensioner och utlottningar av barnböcker och nu tänkte vi presentera några av dessa härliga författare och illustratörer lite mer på djupet genom att de har fått svara på några av våra frågor. Använd er gärna av deras svar när ni läser några av alla deras böcker tillsamman med era barngrupper för att ge ett ansikte på vem som hittat på och ritat boken.Caroline Engvall, författare och journalist och specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Caroline har nyss släppt sin andra bok för våra yngre barn och det är uppföljaren till "Monstret i magen- om bra och dåliga hemligheter", som heter Junior vill inte- en bok om samtycke. Båda dessa böckerna riktar sig till våra barn i förskolan. Det är Katarina Vintrafors som gjort de fina illustrationerna i dessa och Nollan böckerna. Caroline har tidigare gett ut böckerna om Nollan på nätet för lite äldre barn. Caroline har stor kunskap om barn och unga på nätet och sprider denna kunskap till både barn, unga och vuxna. Caroline är också Safe selfie academys grundare. På www.safeselfieacademy.se kan ni läsa mer om hennes arbete.


Varför tycker du Caroline att det är viktigt att sprida kunskapen även till våra yngre barn i förskolan?

"Att skriva en bok för de yngre barnen är både angeläget och högst aktuellt. Barn råkar illa ut på nätet tidigt och ju tidigare vi kan förebygga desto bättre. Jag har skrivit om barns utsatthet på och utanför nätet ända sedan min första bok om ämnet kom 2008: "14 år till salu". Sedan dess har jag skrivit 16 böcker, såväl för barn och vuxna om ämnet. "Vilken favoritbok hade du som barn? - Åh ja, absolut. Jag läste Den oändliga historien (av Michael Ende) tills den trasades sönder. Jag var blyg och tillbakadragen när jag var liten och bokens Bastian var precis likadan. Jag ville också vara på vinden i antikvariatet och komma in i en fantasivärld. Boken påverkade mig så mycket att jag till och med gifte mig i likadana kläder och smycken som Barnprinsessan i boken (filmen) hade.

Vad / Vem gjorde att du började skriva barnböcker? - Min egen då åttaåring, min mellanson. Jag skrev första Nollan och nätet-manuset (Noelias hemlighet) till honom för att vi skulle kunna prata om hans värld på nätet. Han är fortfarande min bäste rådgivare kring dilemman barn och unga kan råka ut för på nätet – också Noelia och spelet är baserad på hans erfarenheter i gaming-världen.

Hur lång tid kan det ta att skriva en story och hur många gånger får du tänka om skriva om? - Just nu skriver jag på sjunde delen i Nollan och nätet-serien och den har jag jobbat med från och till sedan november (utgivning augusti). Jag har också börjat fundera på del 8 (om källkritik) som kommer i december. Så – cirka ett halvår från idé till utgivning. Många omskrivningar i redigeringsprocessen. Vill hitt