top of page
_MG_3760 HD.jpg

Möt en författare och Illustratör nr 3

I vår nyhet Vem hittar på alla böckerna berättade vi hur vi hade arbetat kring författare och illustratörer med våra barngrupper. Ni har under våra nyheter kunnat ta del av några olika bokrecensioner och utlottningar av barnböcker och nu tänkte vi presentera några av dessa härliga författare och illustratörer lite mer på djupet genom att de har fått svara på några av våra frågor. Använd er gärna av deras svar när ni läser några av alla deras böcker tillsamman med era barngrupper för att ge ett ansikte på vem som hittat på och ritat boken.



Caroline Engvall, författare och journalist och specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Caroline har nyss släppt sin andra bok för våra yngre barn och det är uppföljaren till "Monstret i magen- om bra och dåliga hemligheter", som heter Junior vill inte- en bok om samtycke. Båda dessa böckerna riktar sig till våra barn i förskolan. Det är Katarina Vintrafors som gjort de fina illustrationerna i dessa och Nollan böckerna. Caroline har tidigare gett ut böckerna om Nollan på nätet för lite äldre barn. Caroline har stor kunskap om barn och unga på nätet och sprider denna kunskap till både barn, unga och vuxna. Caroline är också Safe selfie academys grundare. På www.safeselfieacademy.se kan ni läsa mer om hennes arbete.


Varför tycker du Caroline att det är viktigt att sprida kunskapen även till våra yngre barn i förskolan?

"Att skriva en bok för de yngre barnen är både angeläget och högst aktuellt. Barn råkar illa ut på nätet tidigt och ju tidigare vi kan förebygga desto bättre. Jag har skrivit om barns utsatthet på och utanför nätet ända sedan min första bok om ämnet kom 2008: "14 år till salu". Sedan dess har jag skrivit 16 böcker, såväl för barn och vuxna om ämnet. "



Vilken favoritbok hade du som barn? - Åh ja, absolut. Jag läste Den oändliga historien (av Michael Ende) tills den trasades sönder. Jag var blyg och tillbakadragen när jag var liten och bokens Bastian var precis likadan. Jag ville också vara på vinden i antikvariatet och komma in i en fantasivärld. Boken påverkade mig så mycket att jag till och med gifte mig i likadana kläder och smycken som Barnprinsessan i boken (filmen) hade.

Vad / Vem gjorde att du började skriva barnböcker? - Min egen då åttaåring, min mellanson. Jag skrev första Nollan och nätet-manuset (Noelias hemlighet) till honom för att vi skulle kunna prata om hans värld på nätet. Han är fortfarande min bäste rådgivare kring dilemman barn och unga kan råka ut för på nätet – också Noelia och spelet är baserad på hans erfarenheter i gaming-världen.

Hur lång tid kan det ta att skriva en story och hur många gånger får du tänka om skriva om? - Just nu skriver jag på sjunde delen i Nollan och nätet-serien och den har jag jobbat med från och till sedan november (utgivning augusti). Jag har också börjat fundera på del 8 (om källkritik) som kommer i december. Så – cirka ett halvår från idé till utgivning. Många omskrivningar i redigeringsprocessen. Vill hitta exakt rätt ton för att nå barnen på bästa sätt – OCH deras vuxna.

Har du samarbetet med Illustratören under tiden du skriver boken? - Katarina kommer in när manuset är klart. I del 7 ska hon få illustrera min egen pappa Kenneth, som får agera godisaffärsinnehavare i boken.

När du skriver böcker för yngre barn vad vill du förmedla till barnen? - Att skulden aldrig är deras om de utsätts för ett brott och att man alltid kan berätta jobbiga hemligheter för trygga vuxna.

Vad vill du förmedla till oss vuxna som läser för barnen? - En förståelse för barnens värld online och hur svårt det kan vara att ta sig ur situationer man kan hamna i. I nya ”Noelia och utmaningen” begår Nollan själv ett brott för att hon hakade på en rolig challenge/utmaning och tvingas hantera konsekvenserna av det. Det var en utmaning också för mig att skriva – att samtidigt uppmuntra till att våga berätta om man gjort något fel.

Vad tycker du är viktigt att vuxna tänker på när de läser för barn? - Att vara öppen för deras tankar och idéer om ämnet. Att låta dem tänka fritt och brett, vilken magisk värld det kan öppna sig? Att vi får ta del av deras. I slutet på varje Nollan och nätet-bok finns alltid frågor man kan diskutera tillsammans som stöd för det livsviktiga samtalet.

När / Om du fick bestämma helt själv vad skulle en barnbok handla om då? - Jag skriver ju redan de böcker jag vill skriva – om barns vardag på nätet. Men jag drömmer om att skriva en ungdomsbok just nu.


När du träffar barn som läst dina böcker vad brukar de säga till dig om böckerna? - Åh, de är så fina och säger så snälla saker. Det är så roligt att Nollan verkar vara en förebild och få barnen att vilja läsa.

Vilken bok är du mest stolt över? Varför? - Noelias hemlighet, den som startade allt, är ju väldigt speciell. Men den helt nya Noelia och utmaningen är jag också riktigt stolt över.

Hur många barnböcker har du gett ut? - Med Nollan och nätet JUNIOR är det just nu åtta. Men det kommer många fler.



Finns de översatta till våra minoritetsspråk? Vilka eller något annat språk? - Engelska just nu. Kommer fler framöver.





Vad är det viktigaste med barnböcker tycker du?? - Att de skapar läslust och också kan utbilda om viktiga saker, vilka det än må vara. Jag är själv fascinerad av hemligheter och väver in det också i mina vuxendeckare och spänningsmanus. Det får ju också Nollan uppleva.

Vilka tips kan du ge till andra som drömmer om att skriva barnböcker?

- Att lära sig hantverket. Det ÄR ett hantverk att skriva, om möjligt ÄNNU mer knivigt med barnböcker. Jag driver ju också Författarakademin, en helt digital författarskola, där pratar vi mycket om detta. Att skaffa sig en stabil grund av kunskap och sedan skapa fritt.



Katarina är Illustratör men även konstnär, grafisk formgivare med mera och har mer än 17 års erfarenhet i yrkena. När man googlar på Katarina kan vi även läsa att hon brinner för allas lika rätt och värde och har med sig ett månfaldhets och jämställdhetsperspektiv i det hon gör. Hennes budskap är att man ska få vara som man är och vara stolt över det.



Hennes otroligt viktiga budskap lyser verkligen igenom i hennes illustrationer i flera av hennes barnböcker. Många av oss som arbetar i förskolan har säkert läst Kalle med Klänningen , Jösta och Johan(författare Anette Skåhlberg) eller Monstret i Magen (författare Caroline Engvall) Böcker som i alla fall i våra barngrupper är älskade och de är därför också väldigt ofta sönderlästa.


Katarinas illustrationer kompletterar verkligen författarens texter och är till hjälp när vi som pedagoger vill få igång boksamtal tillsammans med våra barngrupper.



Vilken favoritbok hade du som barn?

Jag älskade de gamla mörka sagorna av HC Andersen och Bröderna Grimm. Älskade också Hans Arnolds illustrerade böcker. Och mytologi. Det fascinerar mig fortfarande. När jag blev lite äldre (11-12 år någonting) läste jag mer och mer skräck, Stephen King är en favorit där.

Kommer du ihåg varför du tyckte om just den?

För att de är lite läskiga och mörka, och både berättelserna och bilderna påverkade mig på djupet. De väckte känslor, fick mig att måla upp bilder i mitt huvud och börja skapa egna sagor. Jag kunde sitta i timmar och titta på Hans Arnolds bilder, de är skapade på så många olika plan att man aldrig tröttnar på dem.

Vad/ Vem gjorde att du började skriva barnböcker?

Kanske var det farfar. Han var författare, och vi skrev tillsammans vår första kapitelbok när jag var 7 år tror jag (jag gjorde även illustrationerna). Sedan blev det en hel rad deckarböcker tillsammans, som han tryckte på sitt eget tryckeri.

När du illustrerar barnböcker för yngre barn vad tycker du är viktigt i dina illustrationer?

Att de kommer ur mitt inre och talar direkt till barnen. Till deras inre. Att de får barnen att känna igen sig, tex för att de har glasögon eller lever i en regnbågsfamilj. Och känna styrka, mod och kanske glädje, beroende på vad det är för bok.

När du skriver böcker för yngre barn vad vill du förmedla till barnen?

Samma här, att texten talar till barnen och deras inre. Och att de inte är ensamma. Vissa böcker lär dessutom ut tips till barn hur de kan agera om de tex får elaka och opassande meddelanden via nätet, som i böckerna om Nollan och nätet.

Vad vill du förmedla till oss vuxna som läser för barnen?

Att magi och fantasi kan försätta berg. Och hur viktigt det är att aldrig tappa barnasinnet. Böcker kan rädda liv, men framför allt kan de göra ens inre värld rikare och ens liv roligare.

Vad tycker du är viktigt att vuxna tänker på när de läser för barn?

Att de släpper alla sina förväntningar och inrutade tänkande och läser med öppet sinne. Och tar till sig, på samma sätt som barn gör.

Har du samarbetet med författaren under tiden du illustrerar boken?

Jag har fantastiska samarbeten med alla författare jag jobbar med. De är allihop helt otroliga människor och jag har älskat varje samarbete.

Vad är viktigt för dig när du illustrerar för barn?

Att tala till barnens inre genom bilderna. Och att inte snåla med färg, utan att måla och skapa inifrån, dela med mig av mina känslor till barnen genom penselstrecken.

När / Om du fick bestämma helt själv vad skulle en barnbok handla om då? Jag skriver även själv, och då är det magi och fantasy som gäller. Har skrivit de två barnböckerna Det magiska paraplyet och Monster under sängen. Magi är livsviktigt i barnböcker tycker jag.

Vad är viktigt för dig att förmedla i dina böcker som illustratör? Styrka. Glädje. Igenkänning. Lycka. Att kunna titta på en bild länge och känna något, eller att kunna titta på en bild fler gånger och varje gång upptäcka något nytt.

Hur många barnböcker har du illustrerat?

Har faktiskt tappat räkningen, men det är en bit över 100 stycken.

När du träffar barn som läst dina böcker vad brukar de säga till dig om böckerna?

Jag har hört många olika saker, men det coolaste är när tonåringar kommer fram och berättar att de läst böcker av mig när de var små, och de blev deras favoritbok som de fortfarande har kvar i hjärtat för att de har stärkt dem och fått dem att växa. När de berättar hur viktiga böckerna agar varit i deras liv. Den känslan går inte att slå. Att göra skillnad på att positivt sätt för barn, då vet man att det man gör är rätt.

Har du illustrerat någon bok utan text? Att det är dina bilder som berättar storyn?

Nej, ingen bok utan bilder. Däremot gör jag konstverk och konstprints.

Vilken bok är du mest stolt över? Varför?

Alla. På olika sätt. Jag väljer bara att illustrera manus jag brinner för och kan stå för, resten tackar jag nej till.

Vad är det viktigaste med barnböcker tycker du?

Att de kan hjälpa barn att förstå vikten av olika saker, tex vänskap, att de kan känna igen sig och slippa känna sig ensamma. Att de kan fly verkligheten för ett tag och sätta igång fantasin. I en inrutad verklighet där många inte kommer i kontakt med fantasi och magi till vardags är saga och barnböcker av yttersta vikt, ibland kan de rädda liv.

Vilka tips kan du ge till andra som vill illustrera barnböcker?

Var rädd om ditt barnasinne, det är det allra viktigaste!


Comments


bottom of page