top of page
_MG_3760 HD.jpg

Möt en författare och en Illustratör nr 1

I vår nyhet Vem hittar på alla böckerna berättade vi hur vi hade arbetat kring författare och illustratörer med våra barngrupper. Ni har under våra nyheter kunnat ta del av några olika bokrecensioner och utlottningar av barnböcker och nu tänkte vi presentera några av dessa härliga författare och illustratörer lite mer på djupet genom att de har fått svara på några av våra frågor.


Använd er gärna av deras svar när ni läser några av alla deras böcker tillsamman med era barngrupper för att ge ett ansikte på vem som hittat på och ritat boken.


Ulrika Hjorth är barnboksförfattare och journalist. Ulrika har gett ut både pysselböcker, pekböcker och kapitelböcker.


Vilken favoritbok hade du som barn? - En favoritbok var boken om Kajsa Kavat där jag tyckte bilderna var jättefina men också berättelsen om femåriga Kajsa som jobbar som torggumma när hennes mormor brutit benet. När jag var tretton, fjorton älskade jag Maria Gripes bok Skuggömman om Caroline som går på teaterskola på 1910-talet. Kommer du ihåg varför du tyckte om just den? Jag spelade själv teater, drömde om att bli skådis och älskade dessutom att boken utspelade sig vid sekelskiftet. Jag drömde nog lite om att leva på den tiden tror jag och boken blev som en trösterik kompis att drömma sig bort genom. Vad / Vem gjorde att du började skriva barnböcker? Jag har alltid skrivit men ville som sagt bli skådespelare tills jag i tjugoårsåldern kände att jag nog var bättre på att skriva än att spela teater hehe. Men först jobbade jag som frilansreporter för olika föräldramagasin i flera år innan jag skrev min första bok som var en fotografisk pysselbok som jag gjorde tillsammans med mina barn. Efter det kände jag att det var väldigt roligt och fortsatte skriva manus!

Hur lång tid kan det ta att skriva en story och hur många gånger får du tänka om skriva om? Det är väldigt olika men ofta skriver jag det första utkastet ganska snabbt. Jag försöker att bara skriva då utan att ändra så mycket. Sen är det ofta en process på flera år innan boken är klar med många omarbetningar av manus.


Har du samarbetet med Illustratören under tiden du skriver boken? Med flera av mina illustratörer har jag haft ett jättenära samarbete där vi bollar idéer och jag ibland kommer med input och förslag till bildlösningar under arbetets gång. Med andra illustratörer har det mer varit att jag kommit med önskemål i början av processen och sedan har illustratören jobbat tills materialet är klart. Bilderna är oavsett arbetssätt superviktiga i en bilderbok och jag är jätteglad över att jag har fått samarbeta med så många fantastiska illustratörer!

När du skriver böcker för yngre barn vad vill du förmedla till barnen?

Jag vill gärna göra böcker för de yngsta som de kan känna igen sig i och bli glada och trygga av. Värme, humor och ett tydligt barnperspektiv är viktigt för mig när jag skriver.
Vad vill du förmedla till oss vuxna som läser för barnen? Det är för barnen jag skriver men självklart hoppas och tror jag att vuxna som läser också kan känna igen sig och ha glädje av böckerna tillsammans med barnen. Jag skriver ju ofta om vardagsnära situationer och de kan ju ofta både barnet och den vuxne känna igen sig i. Vad tycker du är viktigt att vuxna tänker på när de läser för barn? Jag tycker inte att den vuxne behöver känna någon press på att läsa på ett visst sätt. Det viktigaste är ju att faktiskt läsa för sitt barn. Ibland orkar en läsa med inlevelse, ibland tänker en kanske på något annat under läsningen och det är okej det med tycker jag. Det blir ändå en stund av närhet och lugn förhoppningsvis. Läs det som barnet verkar fastna för och ha nöje av och läs hellre för enkla böcker än för svåra är nog ändå ett tips.

När / Om du fick bestämma helt själv vad skulle en barnbok handla om då? Jag skulle nog vilja ta ut svängarna mycket mer och skriva en riktig skruvad och konstnärligt fri bok inspirerad av Barbro Lindgren! När du träffar barn som läst dina böcker vad brukar de säga till dig om böckerna? Oftast " Jag tyckte att boken var jättebra!. Och så berättar de kanske om någon sak i boken som de tyckte var extra rolig:) Vilken bok är du mest stolt över? Varför? Min första bok Barnens roliga pysselbok-fint med loppisfynd! som har pyssel för årets alla månader. Jag är stolt över att jag genomförde hela projektet från ide till färdig bok vilket var ett jättearbete. Hur många barnböcker har du gett ut?

Snart femton. Finns de översatta till våra minoritetsspråk? Vilka eller något annat språk? Nej, inte än. Vad är det viktigaste med barnböcker tycker du?? Framförallt att de kan ger tröst och glädje åt barnet som läser.

Vilka tips kan du ge till andra som drömmer om att skriva barnböcker? - Skriv! Övning ger färdighet. Läs massor av olika sorters barnböcker av olika författare. Det blir till slut en inspirations- och skrivkunskapskälla att ha med sig när du skapar egna texter. Barbro Lindgren, Astrid Lindgren och Gunilla Bergström men även Jan Lööf och Gunilla Wolde har jag alltid med mig!
Illustratören Anastasiya Prosvetova som är en av illustratörerna som Ulrika samarbetar med bor i

St Petersburg och är nu förtvivlad över kriget som påverkar hennes möjligheter till att ge ut nya barnböcker tillsammans med Ulrika.


Tanken var att Ulrika och Anatasiya under våren skulle gett ut ytterligare en bok tillsammans men just nu är det ingen som vet hur det kommer bli.
Anastasiya har berättat för Ulrika att hon kommer fortsätta sprida medmänsklighet genom böcker för barn och vi håller alla tummar för att hennes önskan går i uppfyllelse och att även vi får ta dela av fler av hennes barnböcker i framtiden.Här kommer en kort inspirationsfilm om hur vi har använt oss av Ulrikas och Anastasiyas bok Titta barnen! ,utgiven av Vombat förlag 2019. Att ta med oss barnböcker ut och läsa tillsammans med barnen ger oss möjlighet att öka på barnens förståelse för olika ord och begrepp. Varför går det inte att lägga stenen i vagnen, eller hur många kottbullar kan vi hitta tillsammans?Comments


bottom of page