_MG_3760 HD.jpg

Möt en författare och en Illustratör nr 1

I vår nyhet Vem hittar på alla böckerna berättade vi hur vi hade arbetat kring författare och illustratörer med våra barngrupper. Ni har under våra nyheter kunnat ta del av några olika bokrecensioner och utlottningar av barnböcker och nu tänkte vi presentera några av dessa härliga författare och illustratörer lite mer på djupet genom att de har fått svara på några av våra frågor.


Använd er gärna av deras svar när ni läser några av alla deras böcker tillsamman med era barngrupper för att ge ett ansikte på vem som hittat på och ritat boken.


Ulrika Hjorth är barnboksförfattare och journalist. Ulrika har gett ut både pysselböcker, pekböcker och kapitelböcker.


Vilken favoritbok hade du som barn? - En favoritbok var boken om Kajsa Kavat där jag tyckte bilderna var jättefina men också berättelsen om femåriga Kajsa som jobbar som torggumma när hennes mormor brutit benet. När jag var tretton, fjorton älskade jag Maria Gripes bok Skuggömman om Caroline som går på teaterskola på 1910-talet. Kommer du ihåg varför du tyckte om just den? Jag spelade själv teater, drömde om att bli skådis och älskade dessutom att boken utspelade sig vid sekelskiftet. Jag drömde nog lite om att leva på den tiden tror jag och boken blev som en trösterik kompis att drömma sig bort genom. Vad / Vem gjorde att du började skriva barnböcker? Jag har alltid skrivit men ville som sagt bli skådespelare tills jag i tjugoårsåldern kände att jag nog var bättre på att skriva än att spela teater hehe. Men först jobbade jag som frilansreporter för olika föräldramagasin i flera år innan jag skrev min första bok som var en fotografisk pysselbok som jag gjorde tillsammans med mina barn. Efter det kände jag att det var väldigt roligt och fortsatte skriva manus!

Hur lång tid kan det ta att skriva en story och hur många gånger får du tänka om skriva om? Det är väldigt olika men ofta skriver jag det första utkastet ganska snabbt. Jag försöker att bara skriva då utan att ändra så mycket. Sen är det ofta en process på flera år innan boken är klar med många omarbetningar av manus.