top of page
_MG_3760 HD.jpg

Inspiration för en motorisk aktivitetssaga


I nyheten om Hur ger vi våra barn benen fulla med spring lyfte vi vikten av fysisk aktivitet för våra barn och gärna aktiviteter som höjer deras puls. i denna nyheten kommer vi ge er lite tips på aktiviteter som ni kan göra tillsammans med era barngrupper utomhus för att ge er lite inspiration. Vissa aktiviteter kan kräva lite material medans några endast er och barnens fantasi.


Ett tips är att undvika tävlingsmomentet när vi gör dessa aktiviteter så att alla barnen får förutsättningar att känna att de kan lyckas och känna en glädje att det är roligt att röra sig tillsammans med andra kamraterna utifrån sina egna förutsättningar.


Gör en aktivitets saga tillsammans med barnen.

Samla er barngrupp och säg till dem att nu behöver ni pedagoger hjälp med en svår utmaning som ni ska göra tillsammans. Tillsammans med barnen så ska ni ta fram till exempel 10 olika sätt att röra sig på, hoppa som en groda, gå på tå och flyga som fåglar. När ni har bestämt på vilka tio sätt som ni ska röra er så ska ni sedan antingen pedagogerna själva eller tillsammans med barnen sätta i hop en saga som ni kan röra er tillsammans utifrån (som en gammaldags Tiger jakt men på ett nytt sätt).


Så här blev vår saga som vi satte ihop:

Det var en gång en grupp barn som skulle gå på promenad tillsammans med sina pedagoger, alla barn och pedagoger skulle hoppa fram som små grodor (15 hop) för att ta sig fram. Helt plötsligt kom gruppen fram till en bäck och då var de tvungna att gå 10 steg baklänges för att komma till rätt väg. Åh vilken tur att de hittade en ny väg att gå på men shyyys titta vad är det som ligger där framme och sover? Jo det är en stor varg som ligger och sover vid en buske ( viskande säger pedagogen) vi måste smyga så tyst vi kan på tå så långt vi kan. Vad skönt det gick ju bra ingen väckte vargen, hen sover gott där bak. Titta er nu runt om kring, titta högt och titta lågt sträck på er så mycket ni bara kan och bli så små ni kan, ser ni några vårtecken ( utifrån årstid) vilka är det vi ser? Kan vi komma på namne på något vi ser? ( djur, blomma fågel eller ett träd).


Lyssna riktigt noga nu , hör ni alla fåglar som flyttar tillbaka till oss efter sin utlands vistelse på vintern, vi flyger tillsammans med dem en bit (flyg som fåglar en sträcka). Titta så mycket vi kan se när vi är här uppe tillsammans med fåglarna, så litet allt ser ut. Men titta där är en stor björn som har vaknat från sin vintervila i idet, vi flyger ner på marken och ser om vi kan gå som en stor björn, hur ser en kissnödig, hungrig björn ut när sen går?


Åh , nej den stora björnen har fått upp lukten för oss, vi måste simma över en stor sjö så vi kommer bort från den. ( på hur många sätt kan vi simma?) När vi kommer över på andra sidan sjön blir vi så glada att vi snurrar runt och dansar och sjunger en sång som vi tycker om. Nu börjar alla barn och pedagoger bli riktigt trötta så vi balanserar fram till ett mysigt ställe och sätter eller lägger oss ner och vilar en liten stund.

I den här berättelsen fick vi in några rörelser som utmanar barnens motorik ,koncentration, koordination och även flera matematiska begrepp, deras kunskap om olika djur samt naturens årstidsskiftningar. Detta blev en ganska stillsam fysisk aktivitet. Era barn kanske väljer rörelser som är lite mer fartiga. Barnen blir trygga i berättelsen när pedagogeran gör de olika rörelserna tillsammans med barnen för då finns det någon som de kan titta på om de blir osäkra på hur de ska göra om de blir osäkra.


Vi kommer fortsätta ge er lite inspiration på aktiviteter som uppmuntrar till fysisk aktiviteter i olika miljöer.


På UR play barn hittar ni flera förslag på lekar och aktiviteter ni kan göra tillsammans med barnen, några är för äldre barn men går att göra om för att passa just er barngrupp.
Comments


bottom of page