top of page
_MG_3760 HD.jpg

En bild säger mer än tusen ord

Varje dag ser vi massor av bilder, både stilla och rörliga som skapar associationer, väcker minnen till liv och får oss att tänka till. En del bilder har vi sett så många gånger att vi knappt lägger märken till dem.

Ett sådant exempel är trafikljusen. Vi ser att de byter färg men tänker kanske inte så mycket på formen. Ibland vid stora evenemang eller folkfester händer det att trafikljusen byter form.


De kan bli hjärtan, eller samkönade par som står stilla i det röda ljuset och går i det gröna ljuset. När trafikmärket för övergångsställen där en man går över vägen fick en ny variant med en kvinna som går över vägen var det många som reagerade. En liten förändring gjorde att många fick syn på bilden och de normer som bilder kan förmedla.
Företaget Funkibator som jobbar med hjälpmedel och som också har ett förlag där de ger ut barnböcker om funktionsnedsättningar har funderat på trafikmärket med på rullstolen.


Så här skriver de på sin hemsida:

" Funkibator reagerade efter många år på den befintliga rullstolssymbolen som används överallt. Vi tyckte att den kommunicerade ut passivitet och en rullstol av modell transportstol.

Samtidigt så fanns det också andra som reagerat på samma sätt och tagit fram alternativa symboler som varit väldigt aktiva. Vi bestämde oss för att ta fram ett mellanting. En symbol som varken var för aktiv men inte heller för passiv. Kanske en symbol som den stora mängden kan identifiera sig med. Den som är intresserade av att använda den här symbolen är välkomna att höra av sig. Kanske är det dags att göra nya skyltar, posters eller annat."


På förskolan ser barnen många bilder. De kan sitta på väggarna, finnas i böcker eller som rörliga bilder i program i olika skärmar. I förskolans uppdrag ingår det att ge barnen förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier och bland annat tolka dessa.


Hur väljer ditt arbetslag de bilder som finns synliga på förskolan?


Hur arbetar ditt arbetslag med att tolka bilder i barnlitteraturen?


Studera bilder på er förskola för att se vilka normer ni kan få syn på.Comments


bottom of page