top of page
_MG_3760 HD.jpg

Emil i Lönneberga 60 år


På gården Katthult i Lönneberga växer Emil Svensson upp. Berättelserna om Emil är skrivna av Astrid Lindgren och i böckerna är Emil mellan 5-7 år gammal. 1962 fick illustratören Björn Berg frågan av Astrid om han kunde teckna berättelsen om Emil, och det var Björns son som fick stå modell för Emil i Lönneberga som nu fyller 60 år.


“Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt.” säger Emil. De hyssen som Emil hittade på när han växte upp är nog inte riktigt hyss som dagens barn kan känna igen sig i, vad är ett hyss för barnen på förskolan i dag? Vad kan hända om barnen råkar hitta på ett hyss?



När vi läser böckerna om Emil med våra barngrupper får vi möjlighet att genom Astrids berättelser och Björns bilder visa på hur det var att växa upp som barn i börja av 1900-talet i Sverige. Ge barnen möjlighet att reflektera över likheter och olikheter.

Vad lekte Emil och hans lillasyster Ida? Är det lekar som vi leker än i dag? Om inte varför då?


Blindbock, hoppa hage och Buller i buller i bock är lekar som mycket väl Emil och Ida kunde lekt och vem vet de kanske sjöng små grodorna och dansade till sången.


Om vi skulle välja en barnbokskaraktär som barnen i dag uppskattar , vem skulle då vara dagens Emil i Lönneberga? Jag ställde frågan till några olika vuxna, flera hade svårt att svar på den men flera svarade Sune, hur tänker du och din barngrupp?


På Rabén och Sjögren hittar ni material som ni kan använda er av om ni vill uppmärksamma Emils födelsedag tillsammans med era barngrupper, det finns en tipsrunda och pyssel och affisch och material om hur sagan om Emil kom till.


Vill du läsa mer om lekar och sånglekar från förr?

bottom of page