top of page
_MG_3760 HD.jpg

Bobo och bebissmitarenDetta är andra boken om Bobo och Bebisgull skriven av Ulrika Hjort och illustrerad av Emelie Engblom Molin. Den kom ut i april 2021 på Idus förlag.


Att vara storasyskon kan vara en utmaning och det är långt i från lätt alla gånger. När Bobo är på promenad med sin farmor och Bebisgull måste Bobo ta ett stort ansvar. Att ta ansvar för sina yngre syskon kan många barn känna igen sig i.


Farmor ska ta med Bobo och Bebisgull till parken där det ska hända en massa spännande saker. Bobo vill verkligen hinna fram i tid så de inte missar något av allt det spännande som ska hända. Det ska bli ballonger, saft och ansiktsmålning. Bobo är bra på att förstå vad Bebisgull vill göra och tolkar till farmor när Bebisgull berättar på sitt sätt. Bobo tar ansvar för sin syster boken igenom men så helt plötsligt är Bebisgull borta...... varför tittade farmor inte till henne när Bobo ville leka?


Bobo letar tillsammans med de vuxna och boken får ett lyckligt slut.

Boken ger er många möjligheter att lyfta många viktiga frågor för barn och kan läsas många gånger ur olika perspektiv.

Målen under Normer och värden i förskolans läroplan 2018 kan lätt kopplas till berättelsen som handlar om hur är vi en bra medmänniska, hur vi visar omsorg och hjälper andra i situationer där det behövs.


Vill ni köpa någon av Ulrikas böcker på Idus förlag erbjuder de rabatt med en rabattkod: idus25. Den gäller mellan den 23/6 - 26/6 på böckerna Retkusinen, Bobo och bebisraketen, Bobo och bebissmitaren och Sjukbacillen. Ni kan beställa böckerna via länken här nedan.Frågor att reflektera med era barngrupper kring.

  • Hur tror ni att Bobo känner när farmor tittar så mycket i sin mobil? / Hur känner ni när de vuxna tittar i mobilen och inte lyssnar på er ?


  • Hur tror ni Bobo känner det när farmor tycker att han ska ha koll på Bebisgull i hoppborgen? Brukar de vuxna be er titta till ett yngre syskon eller yngre barn?

Många äldre syskon kan uppleva att de måste "vakta" sin yngre syskon när de börjar på förskolan och det måste vi vuxna hjälpa de äldre syskonen att känna att de ska leka med sina kamrater och de vuxna ska ansvara för att vara uppmärksam om något annat barn behöver hjälp.


  • Har ni någon gång kommit bort från vuxen, mamma, pappa eller pedagog ? Hur kändes det? Hur hittade du de vuxna igen?

I denna frågeställningen kan ni passa på att lyfta med era barn hur de ska göra om de vuxna tappar bort dem. Behöver ni stöd själva i denna fråga finns materialet "Hitta vilse"


  • Hjälper ni någon kamrat på förskolan att prata med pedagogerna när pedagogen inte förstår vad kamraten menar?

Bobo är väldigt bra på att förstå vad hans syster menar när hon pratar sin mammiska, med läten och kroppsspråk och Bobo förklarar det för sin farmor så hon också ska förstå. Genom att prata om denna frågan kan ni lyfta in artikel 12 i barnkonventionen. Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i frågor som rör barnet . Bobo hjälper farmor att tolka Bebisgulls mammiska ( icke verbala kommunikation) och på så sätt får Bebisgull möjlighet att uttrycka sig icke verbalt.

コメント


bottom of page