top of page
_MG_3760 HD.jpg

Abbe börjar skolan

I artikel "Lycka till i skolan" gav Tuula tips på aktiviteter som kan vara ett bra avslut på förskoletiden för våra blivande skolbarn.


Många skolor har introduktion under våren av de blivande skolbarnen och de kan se olika ut. I samband med introduktionen till allt det nya så brukar det även uppstå många frågor och funderingar från barnen som kan komma upp i olika sammanhang på förskolan. I bland har förskolan ett väl fungerande samarbete med skolan som ska ta emot deras förskolebarn och kan svara på barnens funderingar ibland fungerar tyvärr samarbete mindre bra och det är svårt att ge barnen svar. Då kan ett tips vara att tillsammans läsa en bok om just ett barn som ska börja skolan och prata utifrån den.


Cina Friedner och Jennifer Berglund har släppt en lite längre bilderbok, Abbe börjar skolan, som vi även vill tipsa om. Boken är uppdelade i tre avsnitt, ett om innan Abbe börja skolan, ett när Abbe börjar skolan och det sista handlar om när Abbe gått i skolan i tre dagar.


I det första avsnittet i boken skriver Abbe en lista på bra och dåliga saker med att börja skolan. Skriv en lista tillsammans med era barn för att få syn på det som de tycker ska bli roligt och spännande och det som de kanske har en oro inför. Vi hade ett barn en gång som var jätte orolig över att bli helt ensam på skolan att hen inte skulle få några kompisar , tillsammans i barngruppen på förskolan pratade vi mycket om hur man kan få nya kompisar och vad som är bra att tänka på när allt är nytt. Genom att hjälpa barnen sätta ord på sina funderingar och känslor kan vi också hjälpa dem med att hitta lösningar. Det gick bra för detta barnet i skolan och hen fick många nya vänner.


I mittenavsnittet får vi följa med Abbe på uppropet och de första dagarna i skolan. Abbe har en kompis som han känner från förskolan som började i skolan förra året, Luca. Har era barn några kamrater som går på den skolan de ska börja? Känner de någon vuxen som arbetar på skolan? Hur kan de göra om de är osäkra på alla de nya regler som det kan vara på en ny skola?


I sista delen av boken så utvärderar Abbe sin lista, vad som gått bra de första dagarna och vad som gått mindre bra. Låt varje barn göra sin egen lista som de kan ta med sig hem och själva utvärdera när de gått några dagar i skolan. Den kanske glöms bort under sommaren men vem vet den kanske kan var till hjälp när skolan väl börjat.Pedagogerna på Förskolan Bränningevägen skrev denna sången som de sjöng tillsammans med barnen när de dansade långdans genom hela förskolan. Äntligen fick barnen dansa upp på taket och se ut över Årsta. Och barnen visste att pedagogerna var nyfikna på hur det gick för dem i skolan och ville gärna att de skulle hälsa på igen. Några förskolor bjuder in barnen som börjat skolan lite senare på hösten och låter dem äta mellan mål med barnen på förskolan och berätta hur det är att börja skolan.


Nu är denna tiden slut, slut slut.

Förskolebarnen kastas ut, ut ut

Men ni kommer snart igen&

hälsar på er gamle vän.

För det har ni lovat

( melodi raska fötter springa tripp, tripp tripp)

Comments


bottom of page