top of page
_MG_3760 HD.jpg

Vi vinkar och önskar lycka till vid grinden

Nu börjar det bli dags för de äldsta barnen på förskolan att avsluta sin utbildning på förskolan för att fortsätta sin väg genom nästa skolform och det livslånga lärandet. Den sista tiden brukar vara fylld med känslor för barnen, både de som lämnar och de som blir kvar. Barnen kan vara förväntansfulla inför det nya som ska ske, känna spänning och kanske lite oro. För de barn som blir kvar är det också en tid av känslor och funderingar. För pedagogerna är det avslut på en ofta lång relation med återblickar på den tiden som varit och lyckönskningar inför det nya.


När barnen lämnar förskolan och börjar i skolan är det en av de första övergångarna under barnets utbildningar. I förskolans läroplan beskrivs övergången, det vill säga när barn slutar i en skolform och börjar i nästa. I övergången ingår förutom konkreta aktiviteter för barnen även samarbete mellan förskolan och skolan så att det blir ett sammanhang och kontinuitet mellan utbildningarna.

På förskolan kan barnen ha bytt avdelning när de har bytt från till exempel yngre barns avdelning till äldre barns avdelning. Barnen på förskolan har ofta kunskaper om att de ska börjar skolan men vad de innebär kan vara diffust. För att ge barnen möjlighet att berätta om sin bild av skolan, få ställa frågor och reflektera tillsammans ordnar förskolor skolförberedande aktiviteter. Det kan vara att barngruppen besöker skolan för att bekanta sig med miljön, besökstillfällen som skolan anordnar så att barnen får bekanta sig med miljön och pedagogerna eller egna aktiviteter på förskolan för barnen. Genom att planera i god tid för dessa aktiviteter kan övergången från förskola till skola göras lättare för barnen.

För att tydligt och konkret visa att tiden på förskolan börjar närma sig sitt slut anordnar förskolor någon form att aktivitet tillsammans med barnen och ibland även med vårdnadshavarna.

Här följer några aktiviteter som vi har själv gjort eller snappat upp av andra.


Fest på kvällen

Att få komma till förskolan när den är stängd på kvällen brukar vara spännande. Vi har varit med om att förskolan vi jobbade på hade avslutningsfest på kvällen med middag, långdans och disco.

På våren i april började vi planera festen tillsammans med barnen. Tillsammans gjordes en plan för vilken mat det skulle bjudas på och vad som skulle hända efter maten. De inslag som hade blivit en tradition från föregående år och som barnen redan kände till då barnen som varit med om det innan hade berättat var långdans genom hela förskolan och diplomutdelning. Efter maten som ofta var pizza eller hamburgare dansade hela barngruppen långdans genom förskolans alla lokaler, även personalrummet. När det var som bäst, ca 2 timmar efter att vi börjat avslutas festen med diplom och blomutdelning.


Gårdsfest med allsång och picknick

Vi har också varit med om att hela förskolan hade en gemensam gårdsfest med allsång och picknick. På festen samlas barnen till en kör och sjunger olika sommarvisor tillsammans med alla gäster som vill sjunga. Den sista sången var Nu går sista visan av Carl Anton och den riktade sig till de barn som började skolan efter sommaren. Efter sången var det picknick på gården.


Våran dag

Avslutet kan också ordnas på en heldagsutflykt med och för de blivande skolbarnen. Barngruppen tar sig till någon plats från förskolan och äter lunch där. Efter lunchen är det diplomutdelning. På en förskola hade pedagogerna ordnat en ballongbåge som barnen gick igenom när de fick sitt diplom. Vanliga ballonger hade knutits fast i en båge av något slag.


Hatt påtagning

Vi har tagit del av att förskolor anordnar hatt påtagning som en symbol för att förskoletiden är slut och att barnets första utbildning är slut. Hattar går att köpa och att göra själv med enkla medel med kartong och silkespapper. Klipp ut en remsa ur kartongen som du häftar ihop med en häftapparat till en cirkel som passar på barnets huvud. Gör remsan ca 5 cm hög och 30 cm lång. Vik silkespapper i några lager och sätt fast det i remsan med en häftapparat. Dekorera efter tycke.Utkast genom fönster

På en del förskolor består avslutningsceremonin av att barnen får hoppa ut genom ett av förskolans fönster och ut på marken nedanför. När barnen hoppas ut genom fönstret blir det mycket konkret att de lämnar förskolan. Barnen blir utkastade och detta brukar vara mycket uppskattat. Den övriga barngruppen är ute och sjunger sången Nu är förskoletiden slut, slut slut och (namnet) kastas ut, ut, ut. Melodin är Nu är glada julen slut, slut slut.


Diplom och dikter

Det finns många mallar på nätet för att göra diplom. Som förslag på text till diplomet kan barnen i barngruppen berätta positiva egenskaper om barnet som ska få diplomet och som pedagogerna skriver ner. I diplomet kan ni skriva, Vi på Kullebyttan tycker att du är ……

Lycka till i skolan!


Här följer några välkända dikter.


Du är unik

Precis som alla stenar på stranden

ingen är den andra lik

så finns det bara en som du

du är unik


Precis som fårorna i varje hand

bara en av varje sort

så finns det bara en som du

det får du aldrig glömma bort


Precis som iskristaller på ett vinterfönster

med oändligt antal olika mönster

precis så är du en av oss

i universum ett sprakande tomtebloss

Just dina egenskaper gör dig rik,

var dig själv, du är unik


Din ryggsäck

Din ryggsäck vi har packat så gott vi kan

med massor av bus, lek å lärdom av varann


Bokstäver, siffror, ord och vikten av egna val,

turtagning, kompisanda och fakta om djur och natur.


Allt detta tar du med dej i din väska när

du nu förskolan vandrar ur.


Lycka till och fortsätt packa väskan

med kunskap och skoj.

Vi önskar dig lycka till på färden i nya skolvärlden.


Minnespåse

Det finns många dikter med temat minnespåsar. Barnet får en liten påse med olika saker som symboliserar tankar att bära med sig när förskoletiden är slut.


Här följer två inledningar till dikten:

Tack för att du är du

Det är inte viktigt att vara bäst - men gör alltid ditt bästa.

Du kan, du vill, du vågar!


Tänk din tid på förskolan är över

men först vill vi skicka med dig några saker


Förslag på saker i minnespåsen:

En pusselbit - för att du är unik och ingen annan lik

En fjäril - Flyg mot nya äventyr - men glöm inte bort att stanna upp ibland

Ett frö - Som du kan plantera och se vad som växer upp. Precis som vi har fått se dig växa upp.

En sten - När livet känns tungt kan du hålla den i din hand och veta att vi är många som tycker om dig

En penna - för allt bra och viktigt du vill komma ihåg

Ett plåster - för framtida sår du behöver plåstra om

Ett sudd - alla gör misstag ibland men de flesta går att rätta till

Ett godishjärta för att du alltid finns i mitt hjärta


Förslag på avslut:

Kom ihåg att du är unik

Så var stolt över den du är

Det finns bara en som du.


Här är en ny dikt som Tuula har gjort.


Viktigast ändå


Av: Tuula Torro

Hit till förskolan har du kommit

i många dagar, veckor och år.

Vi dina pedagoger kommer ihåg

din första dag som igår.


Vi har lekt, skrattat, busat och lärt

om allt mellan himmel och jord

och varje dag ätit, jobbat, byggt

och ritat vid vårt bord.


Mycket har vi gjort och mycket har vi lärt oss

men det viktigaste ändå

är den vänskap du gett dina vänner,

alla du känner, stora stora som små

Vi kommer att sakna dig.

Lycka till!Comments


bottom of page