top of page
_MG_3760 HD.jpg

Vera går vilse


Varje år går ca 700 barn vilse i naturen. Dessbättre hittas de flesta inom någon eller några timmar. När ett barn försvinner är det viktigt att de vuxna hemma, på förskolan eller skolan reagerar snabbt så att några börjar leta efter barnen.

Om ett barn försvinner så finns detta journumret 116 000, journumret är tillgängligt dygnet runt, året om, oavsett i vilket EU-land du befinner dig. Eller så ringer ni 112.


De som svara på ert samtal vill ha svar på flera frågor som till exempel,vad barnet har för kläder på sig, när och var ni senast såg barnet, har barnet några medicinska saker som är viktigt att känna till.

Om ett barn skulle försvinna så är det viktigt att någon vuxen stannar på den platsen som barnet försvann på och ha mobiltelefonen tillgänglig för att kunna svara på fler eventuella frågor.


Det är viktigt att förbereda barn på olika saker som faktiskt kan hända i olika situationer som till exempel om de kommer bort från oss vuxna eller vid en brand. Genom att ge barnen förkunskap och förberedelse så kan de utifrån den kunskapen kanske bli mindre rädda och agera så att det blir lättare för de vuxna att hitta dem.


På Friluftsfrämjandet https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/vad-ska-du-gora-om-du-ar-vilse/ hittar ni följande tips att prata med barnen om

 1. När du förstår att du är vilse, stanna på samma plats. Det gör dig lättare att hitta.

 2. Lita på att vuxna kommer och letar efter dig. Leta inte efter dom vuxna.

 3. Blås i din visselpipa, då hörs du långt.

 4. Bygg en koja. Då håller du dig på samma ställe, distraherar orostankarna och kojan ger också lite skydd.

 5. Blir du ledsen, krama ett träd! Det hjälper!

Hitta Vilse är ett material om pojken Vilse som går vilse. Materialet är framtaget av Civilförsvaret och ni kan hitta mer information här om det, https://civil.se/kurser/hitta-vilse/ På flera platser i Sverige kan ni även gå Hitta vilse stigar med era barngrupper och lära er om vad de kan göra om de skulle komma bort i från er vuxna.


På Sos finns denna filmen som ni kan titta på tillsammans med era äldre barn på förskolan och sedan prata om dessa frågor:


 • Har du gått vilse eller blivit av med din vuxna någon gång?

 • Kan ni er adress, vilken gata du bor på och i vilken ort?

 • Kan ni era vuxnas telefonnummer?

 • Vet ni vilket nummer man ska ringa om det händer något allvarligt?

 • Vad är en nödsituation?

 • Hur tror du de vuxna känner om du skulle komma bort?


Commentaires


bottom of page