Den 2 april är det internationella barnboksdagen och den uppmärksammans i hela världen, syftet med dagen är att uppmärksamma barn och ungdomslitteratur och vikten av att inspirera till läsning för de yngre åldrarna. Valet av dagen den 2 april är för att just den dagen föddes H.C Andersen i Odense på Fyn i Danmark år 1805. Sedan år 1967 utdelas det finaste barnlitteraturen utmärkelse och det är en medalj till hans minne.
Hans Christian Andersen skrev inte mindre än 152 sagor under sin livstid, och de finns översatta till mer än 100 språk. År 1835 kom de första sagorna i samlingen "Eventyr fortalte for Børn" (1835-42) ut skriven av H.C Andersen. H.C Andersen är den förste store skaparen av konstsagan, en konstsaga är sagor som har tydliga beskrivningar av miljön som den utspelar sig i och det finns ofta problem och pensionera i sagorna har tydliga personligheter och alltid en namngiven författare. Hans sagor bygger på att det goda ska segra i slutet.
Sagorna som han skrev sägs handla till stor del om hans egna uppväxt och liv som sagan om den fula ankungen som blir till svan. 1939 gjorde Walt Disney en kort film som baserade på just den sagan och de vann en Oskar för den. Flera av hans sagor har Walt Disney haft som inspiration för sina filmer; Lilla Sjöjungfrun som fick en lite mer glatt fokus i film manuset. Filmen Frost som bygger på sagan Snödrottningen från 1845.
Vilken av H C. Andersens sagor har du ett barndomsminne till?
Kommer du i håg varför just den sagan betyder något för dig?
Om du tänker på de sagor som han skrev och jämför med de sagor som släpps i dag för barn , vad tycker du skiljer sig kring berättelserna?
Vilken av hans sagor skulle du välja att läsa och arbeta med i den barngruppen du arbetar med i dag? Vilket budskap skulle du vilja förmedla?
Några av H C Andersens sagor är
Dummerjöns
Elddonet
Den lilla flickan med svavelstickorna
Snödrottningen
Kejsarens nya kläder
Den lilla sjöjungfrun
Näktergalen
Sagan om Tummelisa
Prinsessan på ärten, med flera
Comments