top of page
_MG_3760 HD.jpg

Varför är det så mycket ägg och harar till påsk?


På många förskolor skapas det olika harar och ägg till påsken men varför är det dessa saker vi förknippar med påsken?


Varför äggen förknippas med påsken finns det två svar på. Det första svaret är att när vi närmar oss påsktiden i Sverige så börjar hönsen värpa ägg igen efter vintervilan. Det andra svaret är att under den tiden Sverige fortfarande var Katolskt så var det förbjudet att äta ägg 40 dagar innan påsken och då blev det extra festligt att äta det när fastan tog slut vid påsken. För många var ägg en lyxvara förr i tiden, något som man tog med till marknaden och sålde och blev festmat för att det var så exklusivt.


Att ge bort pyntade eller målade ägg vid påsken blev en uppskattade gåva som dels var fin och god. Förr så färgade äggen med hjälp av olika växter så de blev färgglada. Här är några tips på vad ni kan använda er av rödkål, lökskal från gul lök, spadet från förkokta rödbetor, morötter och frysta bär.




Under 1600 talet i Tyskland så gömde påskharen äggen för barnen ute, och det sägs att de vuxna även lurade barnen att det var haren som värpte äggen. Efter andra världskrigets slut började vi ge barnen godis i ägg på påskafton antagligen för att det var en festlig dag och då kunde vi ärta godsaker.








Ett litet påsk quizs för oss vuxna hittar ni på Institutet för språk och folkminne.


Tomten och Trollet har även de försökt förklara påsken på just deras vis den hittar ni här,



bottom of page