top of page
_MG_3760 HD.jpg

Var tar löven vägen?

Nu är hösten här och naturen förberedelser sig för vintervilan. Bladen på träden skiftar färg och faller ner till marken och blommor och växter vissnar. I början av hösten finns det mycket löv på marken men till nästa vår är de nästan alla borta igen. Var tar de vägen?

I livets eviga kretslopp tas allt till vara och allt går runt, runt, runt.

I marken bara en liten bit ner under våra fötter finns det massor av maskar, gråsuggor, sniglar, snäckor och bakterier som äter upp löven och andra material. Löven blir djurens mat, maskar till exempel älskar löv som de sedan bajsa ut som ny jord. Den nya jorden som innehåller mycket näringsämnen hamnar på marken som sedan träd och växter suger upp.

Hur lång tid det tar för växter att brytas ner är lite olika och beror på växten och hur många nedbrytare det finns på plasten. Eklöv brukar ligga kvar länge och på

asplövet kan nervtrådarna vara kvar en tid när nedbrytarna har ätit upp bladet.


På marken, på döda träd och stockar

finns det olika svampar som också

bryter ner till exempel ved. Champinjoner

och tickor är exempel på svampar som

är nedbrytare.










I din undervisning på förskolan erbjuder hösten och tillgången på löv och annat material konkreta tillfällen att arbeta med nedbrytning. Många av de nedbrytande djuren är också lätta att hitta. I förskolans läroplan står det att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla kunskaper om växter och natur, olika kretslopp och förmågan att använda och förstå begrepp.


Undervisningstips

Prata med barnen om vad som händer på marken på hösten på den platsen ni är ute i naturen. Titta på marken och beskriv det ni ser. Du kan också avgränsa ett område med till exempel plastband eller rep som ni återkommer till fler gånger för att följa förändringen. Vänd på en sten och titta vilka nedbrytare ni hittar där. Maskar och gråsuggor brukar vara lätta att hitta.


Bygg en insektsfälla. Till denna fälla behöver du en burk av något slag. Gräv ett hål i marken så att burken får plast. Lämna fällan under tiden du och barngruppen gör annat. Gå tillbaka till fällan efter ett tag för att se vad som har trillat ner i den. Innan ni går hem tömmer ni fällan, tar med burken hem och täpper till hålet i marken. Ha gärna med insektsböcker ut för att artbestämma era fynd.


Titta på filmerna i serien Karl-Astrids vänner som handlar om olika nedbrytare. Länken finns längre ner i artikeln.


En del nedbrytare kan vi se men andra är så små att de inte syns. Förställ er och prata om hur ni tror att de ser ut. Rita och måla era djur.




Samla asplöv med nervtrådarna

kvar och klistra upp på ett färgat

papper. Det ser nästa ut som spets.











Besök en gräsmatta och leta efter spår som masken lämnar efter sig. Masken drar ner löven i sina hålor så att lövet sticker rakt upp från marken. Bredvid maskens hålor kan ni också hitta högar av jord som masken har gjort.



I denna serier på UR play träffar du bland annat en trädgårdssnäcka, daggmask, gråsugga och tusenfoting




bottom of page