top of page
_MG_3760 HD.jpg

Vårdagjämning och nyår

Årstider kommer och går och alla har sin charm och utmaningar. När solen börjar värma våra ansikten igen tidigt på våren och dagarna blir lite längre väntar många av oss på varmare dagar.


En vän till oss som flyttade till Sverige från USA var mycket förundrad när hon en dag i mars var i Stockholm en solig dag. Människor satt på några parkbänkar med höjda hakor och stängda ögon. Vår vän undrade vad de satt och väntade eller tittade på på och frågade oss. Hon var ganska förundrad över svaret också, att de kände solens första varma strålar efter vintern. Efter att hon hade bott här i ett år gjorde hon likadant när nästa vår kom.


Runt den 20 eller 21 mars lämnar vi den mörkare årstiden då vid dessa datum är dag och natt lika långa och sedan blir dagarna längre och längre. Tidpunkten för detta skifte kallas för vårdagjämning. Traditionellt har denna dag kallats för vårens första dag. Denna dag gick arbete på gården in i en hektisk period när tjälen gick ur marken och det var dags att bruka jorden. Under dagen kunde människor tyda tecken i djurs beteende eller i naturens egenskaper för att till exempel spå vädret. Att spå vädret var mycket viktigt för att ge människorna möjlighet att göra en prognos om hur grödorna skulle gro och ge avkastning.


För flera kulturer är vårdagjämningen början på det nya året och symboliserar pånyttfödelse. Ett exempel på det är det persiska nyåret, Nouruz och kurdiska nyåret, Newros. Firande av Nouruz och Newros kan spåras så långt bak i tiden som till 800-talet före Kristus och är en icke religiös högtid. 2010 erkände FN:s generalförsamling den 21 mars som The International Day of Nouruz.


I festligheterna ingår bland annat en eldfest där människor hoppas över små eldar och läser en ramsa för att få kraft av elden inför det nya året.

Nyårsdukning i hemmen innehåller bland annat sju saker som börjar på bokstaven s, bland annat finns det en guldfisk.

Enligt Nordiska museet är eldfesten som firas i Kungsträdgården i Stockholm den största eldfesten i världen och den har sänts av SVT.


Reflektions frågor

De första tecknen på att värmen kommer tillbaka är att solen värmer och att tjälen går ut marken. Då brukar det lukta ganska illa. Hur jobbar ni med de allra första vårtecknen?


Hur arbetar ni med årstiden våren i er barngrupp?


I förskolans uppdrag ingår det att överföra ett kulturarv och att synliggöra olika kulturer i utbildningen. Hur kan ni uppmärksammar ni Nouruz/Newros på er förskola?


Här är länken till vårdagjämning på isof


Comments


bottom of page