top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tromben

Tromben en bok av Mo Yan och Zhu Chengliang utgiven av Vomabt förlag mars 2022

Mo Yan vann 2012 nobelpriset i litteratur och detta är den första barnboken han skriver. Zhu Chengliang har målat otroligt fina illustrationer i boken i olja.


I boken får vi följa Stjärnan som är 7 år när han får följa med sin farfar ut för att skörda gräs. De beger sig av tidigt på morgonen när dimman fortfarande ligger tung över floden. Stjärnan åker på farfaderns kärra och lyssnar på hans sång som han inte riktigt förstår vad den handlar om. Farfar lär Stjärna vilket gräs de ska skörda och hur det ska göras, när man är sju år så finns det inte alltid så mycket ork.Vi får följa en stark berättelse om värdets makter och en vänskap mellan ,farfar och Stjärnan med mycket respekt, värme och kärlek.

Illustrationerna verkligen förstärker hela handlingen och det går att känna styrkan i stormen genom bilderna. Boken behöver vändas och vridas för att illustrationen ska få plats. Böcker som denna tycker många barn är spännande att läsa, speciellt om den vuxne som läser lever sig in i historien och vädrets makter.


I slutet av boken får vi även läsa om Mos barndom och hans egna relation till sin farfar, så två sagor i en.


Boken bjuder in till frågor att prata med barnen kring. Varför använder den en kärra som Farfar måste dra själv? Hur gör bonden här för att få hö till sina djur?

Vad är en tromb? Kan det komma en tromb till oss? När det är oväder vad hända då och hur känns det? Hur ser farfar ut när tromben kommer och hur ser han ut när allt gräset blåst bort? Hur hade vi kunnat hjälpa farfar?


En jätte fin bok som jag varmt kan rekommendera er att läsa tillsammans med era barngrupper.


Comments


bottom of page