top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och trollets julkalender 8 december

Hej alla människobarn!


Igår pratade vi om vad vi är bra på och vi är bra på att prova nya saker som vi inte kan. Det är spännande när vi inte vet hur det ska bli, ibland blir det bra och ibland blir det stökigt och lite tokigt.


Tomten sa då att vi kan faktiskt lära sig saker när vi inte vet hur det ska bli. Va sa Trollet kan vi göra saker som vi inte vet hur de ska bli med vilje? Ja svara Tomten det kan vara ett sätt att lära sig. Som när du smakade på äpplen med kanel. Du gillar ju inte äpplen men du provade om det skulle vara annorlunda med stekta äpplen och kanel. Kanel gillar du eller hur.

Ja svarar Trollet men jag tyckte inte om äpplena. Nej men du provade och du visste inte hur det skulle bli sa Tomten. Vet du sa Tomten , när vi har tittat på vad barnen gör på förskolan så är det precis så de också gör. Dom kallar det för något speciellt , vänta säger Tomten jag måste tänka lite. Kan det vara extremt, nä det låter fel. Ahh det är experiment nu kom jag på sa Tomten.


Trollet kommer du ihåg när vi såg att barnen lade saker i vatten för att titta om de flöt eller sjönk? Det är ett experiment , de vet inte hur det ska bli utan de provar. Spännande svara Trollet.


Vill ni prova ett experiment? Kan ni prova att blanda saker, be era vuxna om hjälp. Många saker går att blanda , filmjölk och flingor, vatten och tvål , mjölk och oboy. Sand och vatten går också att blanda till en härlig geggamoja. Att blanda saker så att det blir nya saker kallas för kemi. Men hur är det med vatten och olja?


Så här gör du:

Häll upp ett par deciliter vatten i ett glas. Häll på ett par deciliter olja, vad händer?


Troll och Tomte Hejdå vi Hörs imorgon!

Comments


bottom of page