top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och trollets julkalender 6 december

Hej alla människobarn!


Jag, Trollet tycker om att vara ute när det är mörkt , men Tomten älskar inte det för hen är lite rädd för mörker. Jag tycker om att leka ute men det är inte så roligt att leka själv. Ibland leker jag med mina Trollsyskon men det är mycket roligare att leka med Tomten. Undrar hur andra leker lekar när det är mörkt? Kan vi leka samma lekar som när det är ljust ute? Hmm jag undrar om jag kan prova att leka denna leken med Tomten.

Vill ni oxå prova att leka den? Den går till så här: ( original leken är Springråttor vi har gjort om till djur som är aktiva på natten)


Barnen delas in i 4 grupper. Grupperna är "Katter", "Ugglor", "Fladdermöss" samt "Grävlingar". Varje grupp samlas på varsitt ställe som kan vara markerat med ett rep eller rockring.


En eller två barn, beroende på barnens ålder bli Räv som lägger eller ställer sig i mitten av gruppen med barn för att "sova". Pedagogen har en trumma eller något annat som fungerar som trumma. Med hjälp av trumman bestämmer pedagogen tillsammans med barnen hur det ska låta när deras djur grupp får röra sig.


T.ex genom att trumma i gå takt vet "katterna" att det är de som ska röra sig runt räven. Trummas det i spring takt är det "grävlingarnas" tur. När pedagogen drar med fingertopparna mot trumskinnet så det blir ett svischande ljud och då smyger "ugglorna" fram ur sitt hörn, och när pedagogen trummar galopp är det “fladdermössen” som kommer ur sitt bo. När pedagogen trummar fort och högt kommer alla djuren och springer runt räven. När trumman är tyst ska djuren återvända till sina bon.


När ledaren markerar med ett enda hårt slag på trumman vaknar räven! Då måste alla djuren snabbt ta sig tillbaka till sitt hörn utan att fångas! Den som blir fångad får bli ny räv i nästa runda. Eller så låter man alla som blir fångade bli rävar.


Vet ni några fler djur som är aktiva på nätterna?


Troll och Tomte Hejdå vi Hörs imorgon!Comments


bottom of page