top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och Trollets julkalender 4 december

Nu har vi tillsammans smugit runt på flera förskolor och lyssnat på hur ni berättade för era vuxna vad matematik kan vara för något och hur ni tänker att det fungerar.


Så många kluriga svar och förklaringar ni hade! Att matematik är bra att kunna så era vuxna kan räkna hur många kompisar som är på förskolan, så ni vet hur många år ni eller kamraterna är och några svarade att ni vet vad olika former heter och hur ser ut och det är matematik och massor av andra flera svar.


Efter att vi smög runt på era förskolor så var vi ute och lekte tillsammans i skogen. Några av trollets alla syskon var också med och lekte. Vi gjorde en hinderbanan i skogen och vi behövde vänta på vår tur så inte alla bara sprang huller om buller för det tycker inte Tomten är ordning och då blir det stökigt i leken.


När Trollet undrar varför det är viktigt med ordning förklarar Tomten att det har faktiskt med matematik att göra. Tomten berättar att först kommer de yngsta trollsyskonen och sedan kommer de mellan gamla syskonen i mitten och sist i ledet kommer Trollet som är flest år, då blir det en sorts storleksordning i ledet, de som är minst kommer först och sedan större och större i hur många år ni är.


Har ni fler förslag på hur ni kan sortera saker i olika ordning? Prata med era vuxna och kom med fler förslag.


Men innan ni gör det måste vi ta bort en glasbit från vår rad i mossan för det har ju gått en natt till. I går blev svaret 21 glasbitar och så tar vi bort en glasbit till. Hur många glasbitar blir det kvar då? Då har ni svaret på hur många dagar det är kvar till julafton.


Om ni kan så finns det en kort film där vi Tomten och Trollet pratar lite om matematik som ni kan titta på tillsammans med era barngrupper.Troll och Tomte Hejdå vi Hörs imorgon!bottom of page