top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och Trollets julkalender 15 december

Hej alla människobarn!


Vet ni vad som hände på vägen tillbaka från förskolan? Vi hittade massor av istappar på ett berg. Vi ville få ner några så vi slog på dem med en pinne och det blev ett jätte härligt ljud. Sedan plockade vi upp några för att smaka på dem för de såg väldigt goda ut. Vet ni vad som hände så fort jag Tomten fick den i munnen? Den smälte och försvann! Jag började frysa på en gång och då blev Trollet lite rädd, tänk om vattnet blir till is i min kalla mage igen. Vad händer då? Jag frågade Trollet om det kan bli så? Vet inte sa Trollet, det är nog bäst att jag skakar om dig riktigt mycket för att kolla om det är några isbitar i din magen. Trollet skakade mig jättemycket , men det enda som hördes var lite plask i från vattnet i magen.


När vi kom hem till Trollgrottan så berättade vi för gamla trollet om istapparna. Gamla Trollet skrattade och tog sig på magen och tyckte att vi var tokiga. Sedan berättade hen att här ute i stora skogen är isen och snön ren, men om vi kommer in till stan så ska vi inte äta isen eller snön för den är smutsig.


Vill ni se hur mycket smuts det kan finnas i is eller snö?


Ta in is, snö eller vatten från en vattenpöl. Fixa på något sätt att du kan lägga is, snö eller vatten i ett kaffefilet. Du kan använda en melittahållare eller en pet flaska. Skär av en 1 ½ liters pet flaska ca 15 cm från munstycket och lägg i kaffefiltret. Smutsen kommer stanna kvar i filtret och det blir tydligt för barnen att se. Ni kan också hämta snö, is och vatten från olika ställen och se om det blir någon skillnad på smutsmängden.


Troll och Tomte Hejdå vi Hörs imorgon!Commentaires


bottom of page