top of page
_MG_3760 HD.jpg

Tomten och Trollets julkalender 12 december

I går smög vi runt lite igen på era förskolor och tittade när ni mätte med hjälp av pinnar och spadar, sedan hörde vi att några av er också använde något som heter måttband så ni fick era svar i något som heter centimeter och meter. Tomten har inte lärt sig om det i skolan än så hen har lite svårt att förklara vad det är för Trollet och vi har inte sådana snöre i skogen, men de såg spännande ut.


I dag var det riktigt kallt ute och vi hittade en lek som skulle hålla oss varma som handlar om olika former, vill ni också lära er leken? Men innan vi gör den så är det dags att ta bort en glasbit från vår rad i mossan, i går var det 13 glasbitar kvar och så tar vi bort en till hur många blir de kvar då?


Nu till leken:


Era vuxna behöver något som de kan använda som en trumma, det kan vara en plastburk med ett lock eller om de har en trumma som de kan använda, det viktigaste är att ni barn hör det som den vuxna trummar på trumman.


Innan ni börjar leken så behöver ni barn prata om vilka former kan ni i er grupp och hur ser de ut? Ni kan då använda ett papper och en penna som tåler vatten och snö om det är en sådan dag och så ritar ni de formerna som ni kan tillsammans. Dessa ritningar lägger ni sedan på olika ställen på marken med lagom långt avstånd mellan. Har ni snö på er förskola så kan ni göra formerna i snö och måla med vattenfärg.


Nu ska ni tillsammans bestämma hur trumman ska låta när ni ska ta er till en form. Till exempel trumman ska låta starkt när ni ska ta er till triangeln.


När ni kommer fram till formen ska ni sedan till exempel hoppa i en trekantig form, snurra i en cirkel, hoppa på ett ben i en fyrkant. Ni bestämmer hur ni rör er till era former.


Hur många former lyckas ni komma fram till och på vilka sätt rör ni er i dem?





Troll och Tomte Hejdå vi Hörs imorgon!



bottom of page