top of page
_MG_3760 HD.jpg

Sverigefinnarnas dag den 24 februari

Historia, mycket kort

Finska har talats i Sverige i över tusen år, så länge som Sverige har varit en nation. Under fler hundra år från 1100-talet till 1809 var det som idag är Finland en del av det svenska riket och människor flyttade från finskspråkiga områden till svenskspråkiga och vice versa inom landet. En del flyttade för att i jobba gruvor eller skogsbruk och andra för att flytta till sin huvudstad Stockholm.

En del människor som flyttade på 1500 talet fortsatte att prata finska eller både finska och svenska och så långt in som på 1960 talades det finska i samhällen i Sverige.


När Finland blev ryskt och gränsen drogs mellan Finland och Sverige bodde det människor som pratade finska på den svenska sidan och människor som pratade svenska på den finska sidan.

Under andra världskrigen när Finland var i krig skickades 80 000 barn till Sverige för att komma undan kriget. En del av barnen blev kvar i Sverige när kriget var slut.

Idag när vi pratar om finlandssvenskar syftar man på de människor som flyttade till Sverige under 50, 60 och 70 talet under arbetskraftsinvandringen.

Idag räknar man med att det finns ca 700 000 människor som är finlandssvenska och ca 200 000 pratar finska.


Nationella minoritet

Sverigefinnar är den största av Sveriges fem nationella minoriteterna i Sverige. Som alla nationella minoriteter har det en lång historia i Sverige och en vilja att bevara sitt språk och kultur. Många kommuner har det finska språket som ett förvaltningsområde och erbjuder förskola, skola eller äldreboende på finska.

Det finska språket skiljer sig mycket från svenskan och är besläktad med tornedalsfinskan(meänkieli), samiskan, ungerskan och estländskan. En del lånord har tillkommit till svenskan från finskan och en del ord har tillkommit finskan från svenskan. I Sverige blir finskan som talas av Sverigefinnar influerad av svenskan och nya ord uppstår och andra lånas in.Varje år väljs årets sverigefinska ord och 2021 blev det myysata, att mysa. Det största lånordet från finskan till andra språk är sauna, bastu på finska.



Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 den 24 februari och 2014 skapades en egen flagga. Den har färger både från den finska och svenska flaggan.





Den finska kulturen har en stark ställning i Sverige och som uttrycks på många sätt. Det finns teater, körer, tv program, radioprogram och mycket mer som görs på finska. Eftersom Sverige och Finland har varit samma land och haft samma religion är mycket av kulturen lika. Det finns skillnad i till exempel högtidsrätter I den finska kulturen finns till exempel kålrotslåda och morotslåda som äts till julen. Memma som tillhör påsken och munkar och mjöd som tillhör valborg.


Med barnen

  • I ditt arbete med barnen kan du börja med att berätta att finskan har pratats i Sverige väldigt länge och att många människor i Sverige pratar finska. Prata med barnen om de kan någon finska. Hej på finska heter hei eller moi och hejdå heter hei, hei eller moi, moi. Några ord är ganska lika svenskan. Kakku är kaka, matto är matta, papperi är papper, kahvi är kaffe. Vissa ord i svenskan kommer från finskan till exempel pojke eller känga.

  • Sverigefinnarna har en egen flagga som har färger både från den finska och svenska flaggan. Du kan visa barnen den sverigefinska flaggan och ni kan tillsamman rita egna flaggor.



Tips

På UR play finns det många barnprogram på finska där ni kan lyssna på det finska språket. Här är ett exempel med en saga med Grodan. https://urplay.se/serie/150750-smasagor-finska

Sveriges radio har en serier med sagor som läses upp både på finska och svenska. De handlar om Nalle.


Genom att undervisa om de fem nationella minoriteterna arbetar du med uppdraget att skydda och främja de fem nationella minoriteternas språk och kultur. I förskolan innebär det att alla barn ska känna till att det finns fem nationella minoriteter och att barnen som tillhör minoriteterna ska få utveckla både det svenska språket och sitt minoritetsspråk och kultur.



Västerås stad har gjort en humoristisk film om sverigefinnar i Västerås.


I denna länk kan du läsa mer om sverigefinnar.


Här kan du läsa mer om det finska språket


Att fundera på:

Hur arbetar du och dina kollegor med att alla barn ska känna till de fem nationella minoriteterna?


Hur har ni tänkt kring orden att skydda och främja de fem nationella minoriteternas språk och kultur?






bottom of page