top of page
_MG_3760 HD.jpg

Svalka i sommarhettan


Nu är sommaren här med sol och värme och barnen blir varma och svettas när de rör sig i sina lekar och undervisningen. För det mesta räcker det med att dricka vatten, vara i skuggan och göra lugnare aktiviteter för att barnen ska kyla ner sig.

Under sin förskoletid behöver barnen stöttning i att reglera sin kroppstemperatur då de deras kroppar inte har utvecklat denna förmåga än. Barn blir varmare än vuxna när de rör sig och de svettas mindre och därför har de svårt att kyla ner sig kropp. När vi blir varma producerar våra kroppar svett som kyler ner kroppen när den dunstar från huden. Barns kroppar är också mer känsliga för överhettning.


När sommaren är varm länge kan det behövas variation i hur vi hjälper barnen att kyla sina kroppar. Vatten tröttnar många barn på att dricka när det behövs stora mängder under en dag. Här följer några tips på hur barnen kan kylas.Vattenmeloner innehåller stora mängder vatten, smakar lite sött och är omtyckt av de flesta barnen. Genom att skära den i stavar blir det lättare för barnen att äta den.


Att äta något kallt ger en känsla av att kylas ner. Frysta bananer ger svalka och är ett annorlunda sätta att servera bananer på. Dela bananerna i två delar, stick in en glasspinne och lägg in i frysen.


Yoghurt kan användas som ingrediens i glass. Blanda till exempel 400 gram mixade hallon i 1 liter yoghurt och frys i ca 1,5 timme så får du en god glass. Rör om mixen ett par gånger under frysningen för att få den fluffigare.


De år vi har haft en lång värmebölja har vi på vår förskola erbjudit barnen färdiga drickor så som festis eller smakis för att locka dem att dricka mer.


Kroppen kan kylas ner genom barnen lägger på sig blöta handdukar. Det är skönt och kyler snabbt. Pedagogerna kan också spraya barnen med en spray flaska. Effekten blir densamma som om barnet själv svettas. Vattnet som avdunstar skyler kroppen.

Lek med vatten är också bra när det är riktigt varmt. Att ha hinkar med tvättsvampar som barnen själv använder både svalkar och är kul.Ett tips för pedagogerna är att ha mindre våta handdukar i frysen. Blöt ner en handduk och vrid ur den väl. Rulla ihop den till en rulle och stoppa den i en plastpåse. Lägg handduken i frysen. Om du inte lägger in handduken i en plastpåse kommer den att frysa fast i hyllan i frysen. När du ska använda den tar det ett tag att tina och rulla upp den. Lägg den kalla handduken på nacken eller på pannan. Skönt och svalkande. Eftersom handduken är mycket kall ska de inte användas av barnen.


Hur gör ni för att svalka barnen när det är varmt?


Här kan du läsa mer om rekommendationer om hur mycket barn bör dricka och hur barn påverkas av värme.留言


bottom of page