top of page
_MG_3760 HD.jpg

Samla material inför hösten


Vi befinner oss mitt i sommaren och hösten känns långt borta. Sköna, varma och lugna dagar har en tendens att gå snabbt och vips är vi inne i en ny termin och arbetet i barngruppen.


Till höstens utbildning är det hållbart ur många perspektiv att använda både naturmaterial och återvinningsmaterial och just nu på sommaren är det bra förhållande att samla på sig naturmaterial.

I denna artikel berättade vi om olika material som är bra att ha i skapande på förskolan och senare på terminen kommer vi ge fler tips på hur naturmaterialet kan användas i olika skapande aktiviteter.


De flesta barn tycker det är roligt att leta, samla och jämföra saker så en sommaraktivitet kan vara att ni tillsammans ger er ut i er närmiljö och letar efter naturmaterial.


Kottar:

När du är i en skog med tallar kan du från senvintern till försommaren höra små knäppande ljud. När tallkotten öppnar sina fjäll och släpper ut sina fröer bildas detta ljud.
Ofta är de tallkottar som vi hittar på marken utan frön. Om du vill använda kottar både från tall och gran i ditt skapande är det bra att plocka dem på sommaren. Då är de fina, nyfallna och de har inte hunnit börja murkna så som om du plockar dem på hösten.


Många djur äter på kottar och om du hittar grankottar som ekorren har gnagt av fjäll på kan du använda den avgnagda kotten i ditt skapande. De blir vackra blommor med hjälp av lite färg.


Al och lärkträd har också kottar. De är små och kan använda till att dekorera olika skapande alster.


Pinnar:

Pinnar kan användas till många skapande aktiviteter och är lätta att hitta. Under sommaren torkar pinnar som ligger på marken och när de är torra är de lättare att till exempel måla på. Pinnar som plockar senare på hösten kan ha hunnit börja murkna också, speciellt om det är en blöt höst.

Pinnar från aspen har en platt ände som kan användas för att göra både blommor och svampar.


Stenar:

När ni letar efter stenar kan det var vara kul att ta med sig en sprayflaska med vatten. När stenarna är våra framträder färgerna starkare. Stenar kan användas till mycket. De kan klistras på varandra så att de blir figurer som kan få hår, ögon och kläder. Stenarna kan målas till olika djur, flaggor eller dekoreras med bokstäver och

siffror.Snäckor och skal


Snäck- och musselskal är också kul att plocka om du och din barngrupp har tillgång till stränder. De kan användas till skapande och blir fina dekorationer.

Hoppas att ni får trevliga stunder ute i naturen på era sak letar äventyr.


bottom of page