top of page
_MG_3760 HD.jpg

Romernas internationella dag 8 april

Den 8 april uppmärksammas romernas internationella dag med firande av olika slag runt om i världen. På dagen anordnas festligheter med bland annat musik, dans, grillning, filmvisningar och panelsamtal.


Romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter och Romani chib är minoritetsspråket. I förskolans läroplan står det att förskolan har i uppgift att främja och skydda de fem nationella minoriteternas språk och kultur och att alla barn på förskolan ska veta att det finns fem nationella minoriteter i Sverige.


Kort Historia

Romer började vandra från områden i Indien på 1000-talet till den europeiska kontinenten och romer har funnits i Sverige i ca 500 år. Under tidens gång har det flyttat in romer i Sverige samtidigt som andra folkgrupper flyttade till Sverige. Inflyttningar skedde bland annat från kontinenten under 1800 talet, på 1960-70,- och 80-talet kom romer från Finland, Slovakien, Polen, Tjeckien och Ungern. På 1990 talet kom romer från Balkan, Rumänien och Bulgarien. Genom att det har tillkommit nya grupper romer med sina egna traditioner och varianter av språket romani chib finns det flera varianter av språket och kulturuttryck. Från Romani chib finns det också lånord i det svenska språket. Några av dem är tjej, lattjo, macka och gola.


Det romska grupperna har under historien utsatts för diskriminering och förtryckt. Alla romer hade till exempel inreseförbud in i Sverige fram till 1954 och en del romska barn fick inte gå i skola förrän 1959. Vissa romska grupper kunde fram till 50 talet inte bli bofast då de inte var folkbokförda och lagen gav dem inte rätt att stanna på samma ställe en längre tid för då kunde de bli folkbokförda. Utan en folkbokföringsadress hade en personen ingen rätt till skola, sjukvård eller rösträtt.


Den internationella dagen har firats sedan 1971 då den första romska kongressen hölls. Romska flaggan, så som den ser ut idag fastslogs på kongressen 1971. Den blå färgen i flaggan symboliserar himlen och den gröna färgen symboliserar jorden. Hjulet på flaggan symboliserar vandringen från Indien och romernas framåtskridande. Kongressen i London antog även en nationalhymn Gelem, gelem som betyder jag har vandrat av Zarko Jovanovic.



Här följer några tips


Här kommer några tips på hur du kan uppmärksamma Romernas internationella dag i din undervisning med din barngrupp


Berätta för barnen att den romska kulturen och språket har funnits i Sverige i många, många år. På UR play finns det sagor på romani chib som ni kan titta och lyssna på. Du hittar två av dem här nedanför.


I det svenska språket finns det många lånord från romani chib som vi använder varje dag. Fler lånord förutom dom som står i texten är bland annat gullig, haja, jycke och pjuck.


Visa barnen den romska flaggan och berätta vad färgerna och symbolen i den symboliserar. Låt barnen rita egna flaggor.


Gör en dans aktivitet där ni dansar till musik från olika kulturer, både folkmusik och modernare musik. Den spanska dansen flamenco är inspirerad av den indiska dansen som romerna hade med sig när de kom till Spanien.



Om du vill lära dig mer finns det information i länkarna här under.


institutionen för språk och fornminne


minoriteter.se


Lånord från romani chib till svenskan



Sagor på romani chib


På romska bokhandeln hittar du barnböcker som är skrivna både på romska och svenska.


Böcker på svenska och på fem varianter av Romani chib

Författarna Karin Salmson och Marie Tomicic har skrivit böckerna Camping och Kurragömma och Badbomber och simhopp tillsammans med romska barn om barnens vardag. Bilderna är illustrerade av Marcus Gunnar Pettersson.

Böckerna finns på fem varianter av romani chib på olika förlag.


Du kan genom att ladda ner Kungliga bibliotekets app Bläddra titta i böckerna på romani chib.


Fotograf: Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad.

bottom of page