top of page
_MG_3760 HD.jpg

Ramadan som avslutas med Eid al-Fitr

På kvällen den 21 mars inleds Ramadan 2023, datum för när Ramadan börjar varierar beroende på var du befinner dig, hur månen står på himlen och från år till år.


Ramadan kommer att firas av över en miljard muslimer världen över och islam är den andra största världsreligionen. Under Ramadan som pågår under en månad är det många som fastar. På många förskolor kommer vi möta familjer som går in i en viktig högtid. Fasta betyder att man inte får äta eller dricka något från gryningen tills det att solen går ner på kvällen. Det vanligaste är att yngre barn inte fastar och om de gör det så är det helt deras egna önskan att göra det. Varje dag vid solnedgången bryter man Ramadan, fastan. Då umgås man med familj och vänner det heter ”iftar”.


För muslimer är Ramadan en viktig månad, det var under Ramadan som profeten Muhammed tog emot Koranen. Under månaden som Ramadan infaller ska koranen läsas och det är viktigt att umgås med sin familj och vänner och att tänka på andra. De som har det sämre än en själv ska man hjälpa det heter Zakat. Hjälpen kan bestå av mat eller kläder till Eid eller att hjälpa till i samhället.


På kvällen den 21 april 2023 efter att solen gått ner tar fastan slut och Eid al fitr firas som är den andra av islams högtider i den islamiska kalendern. På arabiska betyder eid något som återvänder och upprepas vid en viss tid. Ordet eid med tiden kommit att avse en fest. Ordet fitr är roten till ordet iftar (att bryta fastan) och betecknar slutet på fastemånaden.


Eid al-fitir som kan pågå i upp till 3-4 dagar, som även denna dag varierar när den infaller precis som starten på Ramadan. Under Eid är har maten en viktig plats i firandet och efter en lång fasta så tillagas det många rätter att avnjuta. Barnen får gåvor av de äldre och alla klär upp sig i nya fina kläder för att möta familjen och vänner.


I förskolans uppdrag ingår det att vi ska ge alla barnen en förståelse för olika kulturer och språk och att det är en del av vår utbildning.


Hur uppmärksammar ni Eid på er förskola?

Hur kompetensutvecklar ni i ert arbetslag kring vårt uppdrag med att erbjuda en förståelse för olika kulturer och språk?Här finns boken Eid en festlig dag inläst med Takk , den finns på UR inläst på flera modersmål


Tidigare artikel av oss

Comments


bottom of page