top of page
_MG_3760 HD.jpg

Plupp, Plupp sa Plupp

I mitt arbete i förskolan har jag genom åren gjort bekantskap med många sagofigurer och en av favoriterna har Plupp blivit. Den lilla, osynliga och färgstarka figuren och de vackra naturbilderna från Sapmi skapar både intresse, lite spänning och en känsla av lugn. Plupp är vän med lämmeln och hermelinen och de båda har båda sina egna ljud. Lämmelns ljud, äske, päske sätter sig direkt på minnet och är kul att säga.


Inga Borg som är författare till böckerna hittade på Plupp i sin barndom som en låtsaskompis och den första boken kom 1955 och det blev 24 böcker sammanlagt

om Plupp under hennes livstid. Plupp fick

sitt namn efter ljudet som uppstår när man går över blöt myrmark.


Genom åren har jag också sökt efter material kopplat till Plupp och böckerna om honom. Det har varit ganska skralt med det men nu har jag hittat ett fint material som tagits fram i anslutning till en utställning för bibliotek. Materialet utgår från böckerna och kan använda utan utställningen.

I början av materialet skriver författarna till materialet om Inga Borgs författarskap och hur hon tänkte om till exempel Plupps färger på hår och kläder.Material består av åtta lektions/undervisnings planeringar utifrån böckerna som alla bildar ett tema. De går också att använda en och en. En del planeringar görs ute och en del inne för att skapa en variation.

Varje planering är kopplad till läroplansmål för förskola, förskoleklass och för grundskolan. I en del av dem ges också tips på hur pedagogen kan göra med yngre och äldre barn/elever. De olika planeringarna heter växter, samla, fåglar, däggdjur, djur på vintern, djurens bo, norrsken och samer. I materialet finns det bilder från böckerna om Plupp.

Efter planeringarna finns det kopieringsbilagor på växter, fåglar och fakta blad om djur, norrsken och samer. Sist finns det en lista på alla Plupp böcker och tips på andra böcker som handlar om naturen.


På Urplay finns sagan Hemma hos Plupp som ljudsaga.


Till boken finns också en handeldning.


Här hittar du handeldningen

Comments


bottom of page