Med en doft och smak av kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära räcker det med att doften av pepparkakor sprider sig och de flesta tänker på julen. Kakan är så populär att den har fått en egen dag som uppmärksammas den 9 december sedan 1996.
Att baka och äta pepparkakor är en gammal tradition och som med andra traditioner kring jul var det familjer som hade det bättre ställt som hade råd att köpa och äta dem först i Sverige.
Pepparkakan kom till Sverige via Tyskland redan på medeltiden och under 1700- talet blev pepparkaksbak en del av julförberedelserna.
Gustav Vasa ska ha tyckt om den lilla kakan och importerat dem på 1530 talet enligt bevarade tullhandlingar.
Vilka ingredienser pepparkakorna innehöll på medeltiden eller decennierna där på finns det inga precisa angivningar på. Från 1700 talet finns recept som bland annat Kajsa Varg skrev i sin bok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber”
Kajsas pepparkakor innehåller bland annat honung, ingefära och peppar efter behag. I länken här nedan hittar du fyra recept från olika tidsepoker.
På 1800 talet blev bröderna Grimms saga Hans och Greta populär och bygget av pepparkakshus tog fart.
De klassisk pepparkaksfigurerna så som grisen, bocken, gumman och gubben med kristyr har i dag fått sällskap av många andra figurer och pepparkakshusbygget är en konstart där det anordnas tävlingar kring olika teman.
Hur vi äter pepparkakor har också förändrats genom tiderna och idag ingår pepparkakan i andra bakverk, vi äter dem med ost och andra tillbehör och den är en självklart tillbehör till glöggen.
Myten att en person blir snäll av att äta pepparkakan är gammal och säga komma av att pepparkakorna åts som medicin vid magsmärtor som ofta gav ett dåligt humör.
I förskolan har pepparkakan ingått i förberedelserna fram till jul i sånger, Luciatåget, i bakning och till dekorationer på förskolan.
Idag är pepparkakor en exportvara som säljs i många länder i världen.
Tips på sånger
Komentáre