top of page
_MG_3760 HD.jpg

Möt Tomten och Trollet tillsammans med era barngrupper i våra korta filmer

Tomte- och troll uppdrag och tips

Under terminen cirka en gång i månaden kommer vi att dela med oss av korta filmer om dilemman som Tomten och Trollet hamnar i sin sin lek, sin vardag och i mötet med människor. Filmerna kan pedagogerna visa för barnen och använda som underlag i sin undervisning.


Till varje film och dilemman medföljer en lärarhandledning med kopplingar till läroplanen, Barnkonventionen och reflektionsfrågor till arbetslaget som pedagogerna kan arbeta vidare med. Lärarhandledningen hittar ni efter att ni loggat in på vår webbplats under Dina sidor/Lärarhandledning.


Dilemman handlar om ämnen som är aktuella under våren utifrån traditioner och nationella temadagar. För att ha god framförhållning delar vi dilemmat en lång stund innan traditionen eller temadagen infaller, till exempel dilemmat kring påsk publiceras i mars, påsken infaller i början av april.Publiceras i januari

Det är fortfarande mörkt ute och i denna film funderar Tomten och Trollet hur människor gör då?

Nu är det mörkt i Tomten och Trollets skog och allt är tyst, inte en fågel hörs. Tomten tycker det är lite läskigt, trollet däremot har superbra ögon och ser bra fast det är mörkt. En dag undrar de, hur gör människorna i staden när det är mörkt. Hur hittar de hem och vad gör de när det är läskigt?
Publiceras i februari


Inför Samernas nationaldag, 6 februari

Tomten har saknat sin vän Trollet som varit i Sapmi på kalas för gammeltrollet. Trollet berättar om sitt äventyr på det stora kalaset och allt nytt hen har upplevt.På sin resa fick Trollet en kåsa och den samiska flaggan av sin kusin Trille. När Trollet och Tomten fikar pratar de om vad färgerna representerar i flaggan. Vet ni vad färgerna på flaggan representerar?

Inför: Internationella Down Syndrom Dagen och Rocka sockorna dagen,21 mars

Tomten har snappat upp att barn på förskolan någon dag har olika strumpor på sig och nu vill tomten prova det. Tomten frågar Trollet om de ska byta strumpor med varandra, varför då undrar Trollet. Vad är Downs Syndrom och hur rockar man sockor?

Publiceras i mars


Inför påskfirandet den 2-5 april

Förra året vid den här tiden hände det spännande grejer hos människorna. De pyntade kvistar och grenar utomhus och pratade om påsk ägg. Trollet berättade att hen hade träffat haren och hare visste en hel del om det som människorna kallar för påsk. Hur firar man påsk undrar Tomten och Trollet och gör alla det?

Inför internationella barnboksdagen 2 april

Tomten har nu blivit 150 år och börjat i skolan. Hen har lärt sig läsa och tycker mycket om spännande böcker fast det är lite läskigt. I böckern kan allt hända och tomten fantiserar ofta om att vara på andra ställen än i skogen. Tollen har ingen skola för sina trollbarn, allt de behöver lära sig lär de av andra troll och de blir så gamla så de hinner lära sig mycket. Tomten brukar läsa för trollet om spännande platser och nu vill trollet också kunna läsa. Hur lär man sig det?

Publiceras i april


Inför förskolans dag den 20 maj

Nu händer det spännande saker hos oss Trollen. Tomten och jag berättade för de äldre trollen om människornas förskola och nu ska trollen ha en egen förskola. Trollets 23 småsyskon ska börja där snart. Vi har berättat allt vi vet och speciellt om förskolans dag. Den kommer vi fira två gånger. Vår första förskolans dag ska vi göra en tipspromenad. Vill ni vara med?

Allt material kommer att publiceras här på vår webbplats och med filmer här och på YouTube. Vi publicerar också lärarhandledningar som gör det enkelt att jobba med de olika områdena med sin barngrupp. För att kunna ladda ner lärarhandledningarna behöver man ha inloggning på vår webbplats.


bottom of page