top of page
_MG_3760 HD.jpg

Möt en författare och en Illustratör nr 2


I vår nyhet Vem hittar på alla böckerna berättade vi hur vi hade arbetat kring författare och illustratörer med våra barngrupper. Ni har under våra nyheter kunnat ta del av några olika bokrecensioner och utlottningar av barnböcker och nu tänkte vi presentera några av dessa härliga författare och illustratörer lite mer på djupet genom att de har fått svara på några av våra frågor. Använd er gärna av deras svar när ni läser några av alla deras böcker tillsamman med era barngrupper för att ge ett ansikte på vem som hittat på och ritat boken.

Johan Anderblad författare till böckerna om Bojan och Flax och Dusty: Motorsågsstölderna. Johan var även under många år programledare för Bolibompa på SVT.


Mellan åren 2017- 2019 var Johan Läsambassadör som utses av kulturrådet. Som ambassadör ska man under två år arbeta för att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen. Längst ner i nyheten har vi delat en länk där Johan berättar mer om sitt viktiga uppdrag som ambassadör. Johan passar också på att tipsar oss om boken " Boksamtal med bilderböcker " skriven av Agneta Edwards. I den boken finns det mycket bra tips att ta del av för oss som arbetar i förskolan.


Johan och hunden Molly tittade förbi oss så vi kunde prata lite om barnböcker och de böcker som han har skrivit


Vilken favoritbok hade du som barn?

Hur den lilla Mullvaden fick sin bil ,av Zdenek Miler och Eduard Periska


Johan berättar att boken handlar om en liten Mullvad som bor vid en motorväg. Mullvaden samlar i hop bildelar som trillar av från bilarna som kör längst vägen och sedan bygger hen sig en rosa bil. När Johan återberättar handlingen hörs och syns det att denna barnboken har en viktig plats hos honom. Boken skapades för över 50 år sedan av Zdenek från Tjeckien.


Den går att köpa än i dag, kollade vi upp tillsammans med Johan.




Vad / Vem gjorde att du började skriva barnböcker?

Johan hade inte tänkt bli författare. Men en dag fick Johan fråga från en vän som han spelade tennis med som även är förläggare om han inte kunde skriva en barnbok. Johan tänkte , det kan jag väl göra och det var starten på bokserien om Bojan och hans mamma som verkligen kan köra alla sorters fordon. Som vi kan se har Johans intresse för fordon funnits med från hans egen uppväxt och nu delar han med sig av det intresset till oss genom Bojan böckerna.


Har du samarbetet med Illustratören under tiden du skriver boken?

Johan och Filippa har ett nära samarbete när de skriver böckerna. Filippa kan verkligen sitt jobb och de har ett öppet samarbete med hur Bojan böckerna ska se ut. Att skriva om fordon och återge alla tekniska delar kräver en hel del undersökning och det är viktigt att det blir rätt både i skrift och bild och det samarbetet fungerar mycket bra mellan Johan och Filippa.


När du skriver böcker för yngre barn vad vill du förmedla till barnen?

Nyfikenhet och trigga i gång deras nyfikenhet kring olika fordon, för något nytt och spännande som de kanske inte ens visste att de vill lära sig något om.


Vad tycker du är viktigt att vuxna tänker på när de läser för barn?

Att vi hittar rätt böcker som väcker barnens intresses. Att vi har boksamtal tillsammans med barnen. Genom att vi använder oss av böcker så hjälper vi barnen, att skapa inre bilder genom deras fantasi. Att vi har en närvaro i det som händer i boken så vi smittar till barnen.


När jag, Camilla läser Bojan böckerna så triggar det även i gång mina tankar om allt från traktorer till ambulanser och så är det roligt att leta efter vilka kändisar som Filippa gömmer i böckerna.


När du träffar barn som läst dina böcker vad brukar de säga till dig om böckerna?

Det varierar jätte mycket vad barnen säger svara Johan. På Johans Instagram kan vi se att den senaste boken om Bojan och sopbilen tas emot med stor nyfikenhet och de barn som får möjlighet att möta Johan på hans resa runt om i Sverige ser mycket nöjda ut över att både få ta del av Johans böcker och möta Johan.


Vilken bok är du mest stolt över? Varför?

Den senast , varje gång han släpper en bok är den den bok han är mest stolt över. Så just nu i dag är det Bojan och sopbilen.


Hur många barnböcker har du gett ut?

8 böcker om Bojan, 2 om Flax och en om Dusty.





Finns de översatta till våra minoritetsspråk? Vilka eller något annat språk?

Allan Bojan böcker finns översatt till danska. Bojan och Brandbilen finns översatt till arabiska och somaliska


Vad är det viktigaste med barnböcker tycker du?

Att de finns nära, att de syns och är tillgängliga. En väg till att bli läsande och skrivande är att möta böcker så tidigt som möjligt. Böcker som väcker nyfikenhet och som intresserar. Vi vuxna vet inte alltid vilken bok som väcker just detta barnets intresse därför är det viktigt att det finns stor variation av böcker. Här är förskolan och de som arbetar i förskolan viktiga förebilder för våra barn.



Filippa Widlund illustrerar i huvudsak barnböcker och har gjort det i 25 år. Filippa illustrerar för barn i alla åldrar men mest och helst för de yngre barnen.











Vilken favoritbok hade du som barn? Mamma läste för oss varje kväll, vi lånade nya böcker på bibblan hela tiden. Älskade Ulf Löfgrens böcker (han som tecknade ”Pellepennan och suddegumman”), särskilt ”Det underbara trädet”.



Kommer du ihåg varför du tyckte om just den? Mönstren, ornamentiken, de var uppslukande, hypnotiska, sköna att ta med sig in i sömnen och drömmarna. Jag märker ofta hur jag än idag är inspirerad av hans psykedeliska blommor, t ex på mitt telefonklotter haha! Vad/ Vem gjorde att du började skriva barnböcker? Kan ha varit min moster Rut som var lärarinna i Överkalix. Jag ritade hela tiden som barn, alltså nästan oavbrutet, och när hon en gång var på besök hos oss hemma i Luleå utbrast hon att ”Filippa kommer att bli illustratör”. Jag hade aldrig hört ordet förut. Men därefter sög jag på ordet som på en karamell. När du illustrerar barnböcker för yngre barn vad tycker du är viktigt i dina illustrationer? Hm. Kanske mest färgskalan. Känslan. Att bilden är omedelbar, uppfattas direkt. Och därefter gärna att det så småningom går att hitta små gömda detaljer. Gärna först efter flera läsningar :) När du skriver böcker för yngre barn vad vill du förmedla till barnen? Igenkänning tror jag, ofta av basbehoven har jag märkt. Empati. Trygghet. Och härlighet. Som Ulf Löfgrens sinnesvidgande träd. Vad vill du förmedla till oss vuxna som läser för barnen? Humor. Djup. Samtal. Och lite normkritisk :) Vad tycker du är viktigt att vuxna tänker på när de läser för barn? Närvaro. Lyhördhet. Gott om tid. Har du samarbetet med författaren under tiden du illustrerar boken? Det är olika. Beroende på vad författaren vill. Men gärna för mig. Särskilt om jag kör fast, kanske behöver hjälp. Eller om jag känner att författaren vill vara delaktig i min del av arbetet med en bok. Roligast är ändå att få fria händer och sedan få den ofta härliga responsen och uppskattningen! Men jag har inget emot att ändra bilden, helst i skisstadiet såklart om det är stora ändringar. Men så länge jag håller med om att en bild blir bättre ändrar jag gladeligen även i ett färdigt original. Känner ingen sån prestige alls längre. Vad är viktigt för dig när du illustrerar för barn? Att jag känner för texten, tror på den. Att texten väcker bilder i mig. När / Om du fick bestämma helt själv vad skulle en barnbok handla om då? Åh! Svårt. Vad som helst egentligen! Men gärna naturen, rymden, djur, känslor, basbehov, fantasi, färg! Men jag älskar att bli utmanad av nya manus som handlar om saker jag aldrig förut tecknat. Plötsligt kommer det ut bilder ur mig som jag aldrig kunnat komma på själv! Det är underbart. Som en superhändig katt som lagar en tågräls! Eller en bläckfisk som ålar sig genom ett nyckelhål. Eller muminfamiljen som klär granen med sina finaste ägodelar.

Vad är viktigt för dig att förmedla i dina böcker som illustratör? Värme, trygghet, igenkänning och gärna lite ifrågasättande av normer. Hur många barnböcker har du illustrerat? Oj, måste räkna ..! Ett ögonblick. Får det till någonstans kring sjuttio stycken. Då räknar jag även titlar där jag medverkat bland andra tecknare. Antologier som t ex Barnkammarboken eller Så funkar det där vi är flera illustratörer. Men det blir kring ett femtiotal ”egna” barnböcker iallafall som jag tecknat ensam. Sen har jag även illustrerat ett femtiotal skolböcker. Och annat för vuxna. När du träffar barn som läst dina böcker vad brukar de säga till dig om böckerna? Att de tycker om mina bilder. Att jag ritar fint :)


Har du illustrerat någon bok utan text? Att det är dina bilder som berättar storyn? Två pekböcker, räknas det? Där spelar iaf bilderna huvudrollen även om det finns några ord också: Min egen ”Det brinner på zoo” och nyutkomna ”Bojans bilar” i samarbete med Johan Anderblad. Har även gjort otaliga ”samtalsbilder” utan text i läromedel för lågstadiet.







Vilken bok är du mest stolt över? Varför? Måste svara alla böckerna om Bojan som Johan Anderblad och jag skapat ihop. Vi får så otroligt mycket fin respons på dem, är så stolt och lycklig över att väldigt många barn älskar dem. Men även för att deras vuxna uppskattar bojanböckerna för att de är normkreativa, men också för att både text och bild tydligen håller för att läsas om och om igen. Jag är också väldigt stolt över att ha fått förtroendet att illustrera Tove Janssons noveller, t ex ”Mumintrollen och Havsorkestern”. Vad är det viktigaste med barnböcker tycker du? Att de finns i barns närhet. Att de får vara en del av ett barns liv. Skapa närhet och samtal mellan med barnet och medläsaren (en förälder, nån annan vuxen, ett syskon, en kompis). Men även att barnet kan gå in i bokens värld på egen hand (läsa för sig själv, för ett husdjur, ett gosedjur). Att barnboken stimulerar fantasin på ett friare sätt än en film eller ett spel. Barnet får själv skapa sina egna ljud, tankar och (a-/)effekter kring berättelsen i en bok. Det är ljuvligt att se små barn läsa och att få läsa för och med dem. Prata om bilderna. Det är det bästa som finns! Vilka tips kan du ge till andar som vill illustrera barnböcker? Gå på biblioteket. Bläddra i andra barnböcker, vad gillar just du? Fundera på varför. Låt dig inspireras, var inte rädd att prova olika stilar och tekniker. Håll igång. Ha en skissbok. Gå på konstmuseer och gallerier. Ta in. Gå en konstutbildning. Men i slutändan (som min klasskompis Johan Melbi skrev på en liten lapp och la på min arbetsbänk på konstfack för 25 år sedan): ”skit i tekniken, Filippa!”. Det vill säga låt bara din hand och ditt sinne rita fritt, utan att bekymra dig om hur det ser ut. Ha kul. Dels släpper prestationsångesten, dels har jag märkt att man når ut bäst. När man inte är så bekymrad över hur snygg en bild ska bli, utan fokar på vad man egentligen ska förmedla. Och bara kör. Sen kan man alltid finslipa manéret om man vill. Men börja med att släppa taget om alla konventioner och bara rita.

Varmt Tack till Johan och Filippa som tog sig tiden att svara på våra frågor!

Här kan ni ladda ner Filippas och Johans Bojan alfabet


Här kommer ett tips på hur vi har använt Bojan kör ambulans i vår undervisning utomhus.




Här kan ni se en kort film om när Johan är läsambassadör , tänk vilket otroligt vikit arbete vi har i förskolan att bli en förebild för barnen och locka in dem i böckernas värld och läsandets förtrollande land.



Comentários


bottom of page