top of page
_MG_3760 HD.jpg

Kosläpp och mjölk

Nu när solens strålar börjar värma, gräset växa och marken torka upp är det dags att låta korna gå ute i hagarna igen. Under maj får korna komma ut efter en lång tid inne i ladugården för att beta. Att se korna komma ut och springa och hoppa har blivit en folkfest och gårdar runt om i Sverige arrangerar kosläpp så att allmänheten kan komma och titta på. De är så populära att de snabbt blir fullbokade.De är något speciellt som drar människor till dessa tillfällen.


Kanske läser vi av kornas känslor av att komma ut och röra sig fritt, vi vet själv hur skön solens värme är och så är det lustigt att se så stora djur som kor hoppa runt som små valpar.

Olika TV program visar också reportage från kosläpp så det är möjligt att barnen i barngruppen kan ha sett det på TV eller varit med på ett kosläpp.


I länken här nedan finns en kort film om kosläppet.



När jag letade efter material om kosläpp hittade jag ett material om mjölk som LRF, Lantbrukarnas riksförbund har tagit fram och som riktar sig mot förskolan. Materialet heter Varifrån kommer den goda och nyttiga mjölken? och består av fem avsnitt som handlar om mjölken, maskiner på gården, djuren på gården, växter på gården och året på gården. Varje avsnitt innehåller fakta och övningar att göra med barnen. Sist i materialet finns en saga om kon Konelia som berättar om sitt liv på gården. Materialet har några år på nacken och i början finns det kopplingar till förskolans läroplan 98 reviderat 10.Det går lätt att koppla informationen och övningarna till Lpfö 18.


Här är länken till Materialet


Här är en länk till UR och programmet Djurverket och ett avsnitt om kor där det också är med ett kosläpp.


Här är en tipspromenad om livet på gården med frågor om bland annat kor.




bottom of page