top of page
_MG_3760 HD.jpg

I väntan på jul 

Snart är det dax att öppna den första luckan i kalendern och följa de 24 dagarna fram till julafton.


Adventskalendern har en lång tradition och kommer ursprungligen till Sverige från Tyskland på 1900-talet. Den första Svenska adventskalendern kom ut 1934 och gavs ut av Sveriges flickors scoutförbund.

1956 sände Sveriges radio sin första adventskalender. Det var ett kort program där det sjöns julvisor och pratades om förberedelser inför julen. Nu för tiden kallas adventskalendern för julkalender och finns i många olika varianter för såväl barn som vuxna.


Många förskolor använder julkalendern som en del av sin undervisning för att räkna ner inför julen. Julkalendern går att variera på många olika sätt och koppla ihop med det arbetet som är aktuellt i barngruppen just nu.

Beroende på vilken åldern på barnen i barngruppen är olika upplägg av julkalendern att rekommendera. För de yngre barnen kan det vara lämpligt med en sångsamling där de får dra kort eller symboler för julsånger och så sjunger ni dessa sånger tillsammans. För de lite äldre barnen kan det vara spännande att till exempel hitta en digital julkalender med olika inriktningar.


Här följer några tips julkalendrar som ni kan hitta digitalt.


Naturhistoriska Riksmuseet har en adventskalender i år om djur.


UR har gjort en adventskalender till sin serier om Djuren på Djuris som känslor hälsningar.


Finlands Svenska Idrott har tagit fram en adventskalender med olika rörelseaktiviteter.

I Finland heter förskola daghem eller dagis.

Kalendern är på svenska.


Om ni är osäkra finns många av de traditionella och även nyare julsånger med text och melodi på flera lika sidor på nätet och många finns också att lyssna på på youtube.

Ni kan läsa mer om historien bakom adventskalendern på Nordiska museet hemsida.https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/adventskalendern



bottom of page