top of page
_MG_3760 HD.jpg

Ett rep

Boken ett rep är skriven av Cao Wenxuan och Yu Rong och utgiven av Vombat förlag 2021

Hur kan vi använda ett rep? Vad har vi använt repet till genom historian? Vad vill du allra helst använda ett rep till just nu?


På första uppslaget får jag direkt barndomsminne, snör lek, det var en lek som jag själv lekte på rasterna i skolan när jag växte upp. Eller är det något annat som illustratören vill förmedla med denna bilden?


Vi bläddrar vidare i boken och kommer fram till när det är en stor grön kläd människa som ser riktigt hemsk ut och repet har förvandlats till en orm med en lång tunga, alla ser rädda ut och springer i väg. Vi vänder blad och vad skönt nu ser alla glad ut igen.Så här fortsätter boken ni får följa repet genom olika illustrationer och det är er egen fantasi som berättar sagan. Ett rep är en sagobok som är en så kallad tyst bok en bok utan text där ni tillsammans med er barngrupp tar boken om repet med er ut på ett riktigt äventyr.


Genom att läsa boken ger ni er barngrupp förutsättningar att utveckla deras fantasi och föreställningsförmåga som det står i förskolans läroplan att vi ska arbeta med. Vi kanske även kommer på nya begrepp genom att vi beskriver illustrationen för varandra och på så sätt ökar vi även vårt ordförråd, möjligheterna är många med en text lös bok, så passa på att ge er in i fantasins förtrollade värld tillsammans med er barngrupp.


När ni läst färdigt kan ni utmana er själva att göra en gamla snörlek tillsammans.


Här hittar ni en kort film på några snör lekar som ni kan göra tillsammans med barnen, det ger dem möjlighet till att utveckla sin finmotorik och samarbetet.

Snör lekar är en aktivitet som går långt tillbaka i historian, vi vet faktiskt inte riktigt hur länge vi har lekt det.
Comentários


bottom of page