top of page
_MG_3760 HD.jpg

Dags att börjar i förskoleklass......


Att börja skolan väcker många känslor hos våra sexåringar i förskolan. Några ser fram emot det med glädje och kan inte vänta tills det är dags att få börja , medans några är oroliga inför allt det nya och okända som väntar i skolan.

I fjor och i år har Covid påverkat möjligheterna att skapa de bästa förutsättningarna för ett så bra överlämnande som möjligt mellan förskolan och skolan som vi i förskolan ska göra utifrån förskolans läroplan.

Under rubriken Övergång och samverkan står det på sidan 17


"Arbetslaget ska i samverkan med förskollärare och lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar."


Några skolor och förskoleklasser har erbjudit digitala visningar för att ge barnen en förutsättning att se var de ska vara till hösten , några har kunnat låta barnen möta någon pedagog utomhus på skolgården så de känner igen ett ansikte inför den första dagen. Alla har löst det utifrån sina förutsättningar.


Vi vill tipsa er om denna boken som delas ut till alla blivande skolbarn i Göteborg inför skolstarten höstterminen 2021. I boken får vi följa Ninna under hennes första termin i skolan och de känslor som snurrar inom henne. Att läsa boken tillsammans med några barn åtgången och prata utifrån Ninna kan hjälpa era blivande skolbarn att kunna sätta ord på sina egna känslor inför skolstarten samt höra hur kamraterna tänker.


Reflektionsfrågor att prata med er barngrupp om utifrån boken :

Vet du vad man kan göra i skolan?

Vad längtar du efter att lära dig i skolan?

Vad tror du att du kommer sakna från förskolan?

Hur gör du för att få nya kamrater?

Hur känner du när någon frågar dig om det ska bli roligt att börja skolan?


" Ninna och Stormskolan" är skriven av Matilda Ruta och ges ut av Natur och Kultur
bottom of page