top of page
_MG_3760 HD.jpg

Återvinning är grunden för hållbar utveckling

Johan Anderblad har släppt två helt nya böcker om Flugan Flax som på sina flygturer ute i naturen får se skräp som vi människor har är slängt på helt fel ställe. Vi får i böckerna följa en pizzakartong och ett glasspaket och hur de återvinns och hur materialet blir till nytt papper och plast.


Vad händer om vi inte återvinner kartongen och vi måste såga ner nya träd för att göra ny kartonger, hinner träden växa upp så fort? Och om träden försvinner vart tar alla skogens invånare vägen då?


Vad händer med Pizza kartongen när vi lagt den i rätt återvinning? Vad händer med vårt glasspaket när vi har återvunnet den i rätt sorteringskärl? I böckerna om Flax och Pizzakartongen och Flax och glasspaketet får vi tillsammans med våra barngrupper två lättsamma barnböcker som vi kan använda oss av i vår undervisning med hållbar utveckling. Barnen får lära sig om alla maskiner och tekniken som krävs för att kunna återvinna gammalt material till nytt.


Lena Forsman har ritat fina bilder till böckerna som väcker barnens nyfikenhet både om maskinerna och hur Flax använder sina ögon och fötter och vingar för att lära sig om hur återvinningen går till.


I böckerna om Flax får vi också lära oss på ett lättsamt sätt om hur bra det är att återvinna pappersförpackningar och plast, och vilka miljövinster vi gör genom att återvinna och hur vi är rädda om vår natur när vi städar upp efter oss på rätt sätt.


Genom att använda böckerna om Flax i er undervisning så kan ni lägga grunden för barnens intresse kring hållbar utveckling och återvinning och synliggöra för barnen hur viktigt det är att vi är rädda om våra resurser och vår natur för den ska hålla och räcka länge. Ni arbetar då både utifrån förskolans läroplan och det globala målet nummer 12 och 15.


Njut en riktigt härlig läsupplevelse med era barngrupper med rykande färska böcker!


Böckerna ges ut av Bonnierförlaget Lära och på deras hemsida kommer ni hitta en lärarhandledning inom kort.


Kommentare


bottom of page