top of page
_MG_4317 HD.jpg

Video

Inspiration och instruktioner

Video är ett kraftfullt verktyg för att berätta, illustrera och förmedla kunskap. I våra föreläsningar och utbildningar kombinerar vi video, text och presentationer. Här hittar du ett urval av våra filmer som vi hoppas skall inspirera och engagera.

Lek för att nå målen
Pedagogiska metoder
Hur vi som pedagoger kan fånga en barngrupp
17:05

Hur vi som pedagoger kan fånga en barngrupp

Hur lyckas man fånga en barngrupp? Det är inte alltid så lätt och det kan kräva att man måste vågar bjuda på sig själv och vara okej med att det kan bli lite tokigt ibland. Det är mer vi själva som vuxna som sätter ribban och kraven på hur det ska bli , men man måste pröva många gånger innan men landar i sina egna metoder - du använder dig själv som verktyg för att fånga barngruppen - du måste skapa ramarna för att barnen ska vara trygga i den situation som de ska vara med om , du måste bemöta dem med ögon och namn - läsa av barngruppen och individen varje gång - det som fungerade en gång kanske inte fungerar nästa gång - varje pedagog utvecklar sina metoder vad som fungera just i denna barngruppen och förändrar dessa metoder utifrån vilken barngrupp de möter nästa gång - var trygg och hitta ett intresse i det som du ska undervisa i - barnen läser av dig och märker om du är känslomässigt och tankemässigt närvarande och tycker det som ni ska göra tillsammans är roligt - överraskning är alltid roligt - Början och slut så barnen vet vad de ska förvänta sig - det är intensivt att leda en barngrupp - Ditt största verktyg i ditt arbete är du själv, din kropp, din röst och dina ögon. - kroppen måste förmedla samma budskap som du berättar verbalt - det är ett hantverk som behöver utvecklas och vårdas - förändras pedagogrollen utifrån att vi får nya mål områden att arbeta emot i revidering av förskolans läroplan
Tomten & Trollet
Tomten och Trollet om att ljuga
05:55

Tomten och Trollet om att ljuga

I vårt arbete med filmerna om Tomten och Trollet har vi fått hjälp av barn i vår närhet för att gestalta till exempel trollungar. Barnen har, med stor inlevelse själv velat vara med aktivt i att filma, ta fotografier och delge idéer om hur de olika scenerna ska regisseras. I höst berättade barnen att de vill planera en film och att i den ska Trollet och Tomten bråka. Under hösten när vi har träffats har idé vuxit fram till denna film. Barnen hade en idé om bråket och att det är trollungarna som hjälper Trollet och Tomten att lösa det. I vår film blir Tomten riktigt arg när hen tror att Trollet har tagit hens maskar. Röstläget höjs och tårarna är nära.Till sist brister det för Tomten och hen säger att Tollet ljuger. För Trollet är detta en obehaglig situation. Tomten som är en nära vän är arg och det är svårt att berätta att maskarna ligger i fickan. Tänk om Tomten blir ännu argare eller aldrig vill leka mer? När Trollet säger att maskarna aldrig har legat i hens ficka blir Tomten misstänksam och tänk om Trollet har ätit upp dem, Trollet älskar ju mask. Som tur är kommer Trollungarna till undsättning och hjälper till att lösa situationen. I vårt manus skulle Trollungarna medla mer men vi tror att de blev uppslukade av situationen. Som med barnen i förskoleålderns släpper Tomten och Trollet konflikten och hittar på något annat att leka istället och i filmen reflekterar de tillsammans om vad som hände den gången när de var riktigt osams. De funderar kring att lösa sina konflikter med ord och att prata med varandra så att de vet vad den andra tänker. Filmen är gjord för att du som pedagog ska titta på den tillsammans med barnen i din barngrupp. Efter filmen kan ni samtala om vad som har hänt och delge varandra tankar och ideer från era egna erfarenheter.
Tomten och Trollet tänker om hantverk
06:55

Tomten och Trollet tänker om hantverk

Trollet och Tomten funderar om hantverk i samband med samernas nationaldag Vi har gjort en film där Tomten och Trollet funderar kring hantverk för att på ett konkret sätt ge tips på hur pedagogerna kan förmedla kunskap om urfolket samerna. I förskolan uppdrag ingår det att skydda och främja de fem nationella minoriteternas språk och kultur där samerna är en av de nationella minoriteterna. Genom att själv som pedagog veta mer om den samiska kulturen och språket är det lättare att förmedla den vidare och att arbeta för uppdraget att skydda och främja språket och kulturen. Filmen är gjord för att pedagoger ska titta på den tillsammans med barnen. För att fortsätta att arbeta med att förmedla kunskaper om samerna och samernas språk och kultur behövs mer kunskap än det som ges i filmen. Förskolan har i uppdrag att synliggöra och förmedla kunskap till alla barnen om de fem nationella minoriteternas språk och kultur där urfolket samerna ingår. Det innebär att alla barn på förskolan ska veta att det finns 5 nationella minoriteter i Sverige och att de har egna språk och kulturer. Barn som tillhör de nationella minoriteterna ska stödjas i sin språkutveckling i sitt nationella minoritetsspråk och främjas i sin kulturella identitet. Enligt mål i läroplanen har barn som talar ett minoritetsspråk rätt att få förutsättningar att utveckla både det svenska språket och den egna nationella minoritetsspråket.

Följ oss på YouTube

YouTube Logotype

Alla våra filmer finns på vår YouTube kanal 

bottom of page