top of page
_MG_3760 HD.jpg

Vad det är spännande med fordon!


Under våren 2021 har förskolor i Sverige fått möjlighet att få Bojan och Tunnelbanan till sin förskola och runt 7000 böcker har skickats ut till förskolor.


Bojans mamma hon kan verkligen köra många olika fordon och hon har otroliga berättelser som hon har fått vara med om när hon har kört dem. Bojan får historierna berättade för sig vid lägg dags. I Boken om Tunnelbanan får vi även lära oss om hur det går till att spränga tunnlar för tågen att köra i. Genom att läsa om tunnelbanan som finns i Stockholm så få vi alla mycket ny kunskap med hjälp av Bojans frågor till sin mamma .


I förskolans läroplan står det att vi som arbetar i förskolan ska ge barnen förutsättningar att lyssna på högläsning och att vi tillsammans ska prata om det som vi läser. Genom att vi samtalar om det som vi läser tillsammans med barnen får vi också möjlighet till att utöka våra ordförråd. Själv kände jag inte till vad en Skrotrigg var utan tillsammans med barnen lärde vi oss det genom att läsa boken.

I böckerna om Bojan av Johan Anderblad får vi dessutom möjlighet till att spinna vidare på fantasin genom Filippas mycket spännande illustrationer.


Filippa smyger in överraskningar som är roliga att leta efter i bilden och som vi kan samtal med barnen om . Tex vems fötter tror ni det är som sticker ut under filten när Bojans mamma kryper in under filten? Hur tror ni att barnet på tunnelbanan stationen kan flyga efter sin vuxna?


Vet ni vad en krokodilgrep är? Nä det är vi nog fler som undra över. Det och alla andra viktiga tillbehör en traktor behöver får ni lära er när ni läser Bojan och Traktorn. I denna boken så har Bojans mamma arbetat på en bondgård och nu berättar hon om det för Bojan. Bojans mamma får fullt upp när fåren rymmer ut ur hagen.

Som vuxen när ni läser denna kan ni leta efter Mandelmans i boken....
Tidig språkstimulans för barn i unga år har visats genom forskning är av mycket stor betydelse berättar Hugo Lagercrans på Barnmedicin på Karolinska institutet , så passa på att njuta en härlig lässtund tillsammans med era barn för det är viktigt för deras språkstimulans i resten av deras liv.


Comentários


bottom of page